Pentru prima dată, flancul estic al NATO va fi păzit și de piloți italieni. Timp de patru luni, Forțele Aeriene Italiene sunt prezente în Constanța și vor efectua misiuni de poliție aeriană în zona Mării Negre, împreună cu militarii români.
Ceremonia de certificare a avut loc marți, în Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, în prezenţa ministrului Apărării, Gabriel Leş.
“Detașamentul italian, format din aproximativ 130 de militari (piloți și personal tehnic) cu patru aeronave Eurofighter Typhoon, va executa misiuni de poliție aeriană în următoarele patru luni, alături de militari ai Forțelor Aeriene Române (cu aeronave MiG-21 LanceR), sub comandă NATO”, potrivit unui comunicat de pe site-ul mapn.ro.
“Forțele Aeriene Italiene (IAF) se află la prima misiune în România și iau parte la aceasta, pe bază rotațională cu alte națiuni aliate, ca parte a operațiunii Reassurance.
Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun vor contribui la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii dintre forțele aeriene române și italiene.
Dislocarea avioanelor IAF în România este parte a implementării Planului de acţiune pentru asigurarea capacităţii operaţionale a NATO pe flancul estic al Alianței, atât în zona de nord, cât și în zona de sud, și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate”, se mai arată în comunicat.
‚‚Poliția aeriană întărită a NATO (enhanced Air Policing – eAP) urmărește asigurarea securității spațiului aerian aliat. Este o sarcină colectivă și presupune dislocarea temporară de avioane interceptoare în țările NATO de pe flancul estic, aeronave care sunt gata să reacționeze rapid în situațiile care apar în proximitatea spațiului aerian al Alianței.
Avioanele ce execută Poliția aeriană întărită se află sub comanda NATO, prin Centrul de Operații Aeriene Combinate din Spania, sunt gata de luptă în câteva minute și sunt pregătite să răspundă unor situații neclare sau nesigure în zona de responsabilitate a NATO, situații referitoare atât la aeronavele civile, cât și la cele militare non-NATO’’, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.