Napoli – capitala artei și culturii

Lifestyle Uncategorized

Una dintre cele mai populare destinații este cu siguranță Napoli, orașul italian care cuprinde diverse aspecte foarte apreciate de turiști, cum ar fi: arta, istoria, viața de noapte, dar și bucătăria excelentă.

Napoli este cel mai mare oraș din Italia de Sud și al treilea oraș din Italia, după Roma și Milano. Pe lângă peisajele sale frumoase, Napoli își datorează faima binemeritată și farmecului unui centru istoric care povestește 2500 de ani de istorie, ce a fost inclus în 1995 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Cu o cultură pătrunsă de numeroasele popoare care au ocupat-o, de la Spania și Austria până la romani și greci, există mii de lucruri de văzut în Napoli.

Vizita în Napoli poate începe de la Piazza Garibaldi, care se află chiar lângă gară și de acolo în câteva minute pe jos puteți ajunge la cea mai frumoasă piață napolitană – Piazza del Plebiscito (Piața Plebiscitului), unde în centrul frumoasei colonade se află, Palatul Regal, Bazilica din San Francesco di Paola(Biserica Sfântul Francisc de Paola) și statuile ecvestre ale regilor Carol al VII-lea al Neapolelui (1734-1759) și Ferdinand I al celor Două Sicilii (1815-1825).

În prezent, Piața Plebiscitului este unul dintre cele mai sugestive locuri din Napoli, cunoscut datorită multor evenimente importanate organizate aici, precum serile Festivalbar.

Continuând plimbarea, mergeți pe Spaccanapoli – strada principală dreaptă și îngustă care străbate vechiul centru istoric al orașului Napoli, unde veți întâlni clădiri destul de vechi, monumente mare importanță istorică, toate aromele și traiul napolitanilor.

Vizitați Muzeul Cappella Sansevero care se află chiar în centrul istoric și găzduiește opere de artă rococo ale unor artiști de renume, italieni ai secolului al XVIII-lea.

Teatrul San Carlo (1737) – este cel mai vechi teatru, încă activ din Europa, unde opera, baletul, spectacolele de teatru se desfășoară în interiorul somptuoasei clădiri – una dintre destinațiile de neratat în orașul napolitan.

Indiferent dacă sunteți pasionați sau nu, de acest domeniu, lăsați-vă purtați în universul magic al Teatrului San Carlo, participând la unul dintre nenumăratele evenimente din calendar.

Complesso Monumentale din Santa Chiara – uncomplex religios, care include Biserica Santa Chiara, o mănăstire, morminte și un muzeu arheologic.
Muzeul Capodimonte – acest muzeu extraordinar, foarte vizitat la Napoli, s-a născut datorită surprinzătoarei decizii a lui Carlo di Barbone, în anul 1783.

Muzeul, structurat pe 3 etaje, găzduiește lucrări importante aparținând Colecției Farnese( ce conține opere de artă a celor mai impotranți artiști) donatată lui Barbone de către mama sa, mărită ulterior cu piese mai recente. De la Raffaello la Botticelli, până la cele mai recente picturi ale lui Goya, Burri, Michelangelo, Tiziano, Caravaggio, Bellini, Mantegna, Goya, Warhol, Van Dyck, Brueghel și alte numeroase capodopere sunt găzduite în Muzeul Capodimonte.

Muzeul Național de Arheologie – iubitorii de istorie și antichități știu cu siguranță că Muzeul Arheologic din Napoli este unul dintre cele mai prestigioase muzee din Italia și găzduiește lucrări și opere cu o valoare inestimabilă.

De fapt, aici puteți admira descoperiri din epoca egipteană, etruscă, greco-romană și descoperiri din săpăturile Pompei, organizate în 26 de secțiuni tematice. Iar pentru cei care nu înroșesc, o vizită ar trebui să fie rezervată și secțiunii Cabinetului Secret unde sunt colectate fresce și sculpturi legate de tema erotismului.

Duomo din Napoli – cunoscut și sub numele de San Gennaro, este considerată cea mai importantă clădire religioasă din oraș. Construită pe un vechi templu păgân dedicat lui Apollo în 1314, găzduiește opere de artă cu o valoare inestimabilă și cel mai vechi baptister de pe continentul european. Un ansamblu arhitectonic care poate fi văzut în Napoli de fiecare dată când vizitați orașul.

Castel dell’Ovo – unul dintre motivele care fac din Napoli un oraș unic este și legătura pe care acesta o are cu marea. Prin urmare, o plimbare de-a lungul promenadei spre Castel dell’Ovo nu poate fi ratată. Plimbându-vă pe promenada Caracciolo vă puteți bucura de o priveliște minunată asupra Golfului Napoli și, dacă ziua este deosebit de senină, veți vedea și silueta insulei Capri.

La finalul acestei plimbări, vă va întâmpina Castelul dell’Ovo, construit pe malul mării, unde se află insula Megaride, transformată în peninsulă între timp. Acesta este cel mai vechi castel din orașul Napoli. De-a lungul timpului a fost reședința mai multor regi și a fost folosi timp de secole ca punct de supraveghere. De pe terasele Castelului vă puteți bucura de o priveliște magnifică a întregului golf, în timp ce în spate puteți admira întregul oraș. Locația magnifică în care se află, îl face unul dintre simbolurile orașului și una dintre cele mai fotografiate clădiri, de către turiști.

Alte locuri de interes istoric, cultural și artistic:
Maschio Angioino – cinci turnuri impunătoare ce alcătuiesc o fortăreață; Napoli Sotterranea – cea mai fascinantă rută din subsolul orașului/Galleria Borbonica – este un vechi pasaj subteran, construit în scopuri militare pentru a conecta Palatul Regal la cazărmile militare din Napoli; Stația de metrou Toledo (a câștigat premiul
LEAF 2013 în categoria „Clădire publică a anului”); Castel Sant’Elmo( o fortăreață medievală situată pe vârful unui deal în apropiere de Certosa di San Martino).

Altarul dedicat lui Maradona – vizitați Bar Nilo unde există un altar dedicat fotbalistului Diego Armando Maradona, datorită căruia echipa de fotbal napolitană a câștigat titlurile sale naționale și internaționale unice , în timpul anilor 19886 – 1990: două titluri, o Cupă şi o Supercupă a Italiei plus o Cupă UEFA.

În ceea ce privește gastronomia, toată lumea știe că produsul gastronomic napolitan prin excelență este pizza. Este cartea de vizită a orașului Napoli, în toată lumea. Există nenumărate pizzerii din care puteți alege, dintre cele mai cunoscute: L´Antica Pizzeria de Michele, Di Matteo, La Notizia, Starita, Trianon, Sorbillo și Napoli in Bocca, printre multe altele. În prezent, în fiecare an Napoli organizează un eveniment dedicat în întregime celui mai iubit fel de mâncare din lume: Pizzafest, care are loc în septembrie la Mostra d’Oltremare, ce oferă gurmanzilor posibilitatea de a gusta multe tipuri de pizza, plătind un preț fix și foarte convenabil.
Alături de pizza, există un alt produs culinar care a devenit o parte completă a iconografiei napolitane: vorbim despre spaghete, numite și vermicelli, gătite cu diferite sosuri.

Zona este bogată în vinuri Doc și Docg, albe și roșii. Alegerea este practic nelimitată, chiar dacă napolitanii au preferințe evidente. Ca vin alb aleg deseori Falanghina, iar pentru cel roșu aleg Aglianico.
Napoli se poate lăuda, de asemenea, cu o bogată tradiție de cofetărie, cel mai tipic desert este, fără îndoială Babà Napoletano ( un fel de biscuiți înmuiați în sirop de rom și lămâie și uneori acoperiți cu smântână și fructe).

Pentru psionații de cumpărături, una dintre cele mai populare străzi comerciale este Via Toledo, unde veți găsi numeroase buticuri, magazine cu antichități, artizanat și sucursale ale marilor branduri.

Să ajungi la Napoli este ușor, chiar dacă nu aveți mașină, la câțiva kilometri de centrul istoric se află Aeroportul Internațional Napoli – Capodichino. La o aruncătură de piatră de zonele cele mai aglomerate se află gara și portul, așa că nu lipsesc mijloacele de transport pentru a ajunge în acest oraș de neuitat.

Centrul trebuie vizitat pe jos. Pentru suburbii și zone înconjurătoare găsiți: taxiuri, autobuze, tramvaie și troleibuze.

În ceea ce privește cazarea, o alternativă sunt cartierele Posillipo și Vomero, care oferă o priveliște frumoasă asupra orașului Napoli și a vulcanului Vezuviu, dar este destul de scumpă. În mod alternativ, zona portului este bine conectată cu mijloacele de transport în comun și este aproape de centrul istoric. O zonă panoramică este cea de la malul mării, plină de cluburi, activități și viață de noapte.

Din București există zboruri directe spre Napoli. Companii aeriene ce oferă zboruri spre Napoli International: Blue Air, Wizz Air, Lufthansa, KLM, TAROM, Alitalia, Air France, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *