papa

Papa Francisc – vizită în Bulgaria

Uncategorized

Papa Francisc a început duminică dimineață vizita pe care o face în Bulgaria și Macedonia de Nord.

Este a doua vizită a unui papă în Bulgaria, după cea a Papei Ioan Paul al II-lea din 2002. Papa va pleda pentru unitatea creştinilor, în ciuda ostilităţii afişate de Biserica ortodoxă bulgară. Acesta este unul dintre prinicpalele scopuri ale sale: îmbunătăţirea relaţiilor cu bisericile ortodoxe, ca parte a eforturilor Vaticanului de a realiza în cele din urmă unirea dintre cele două mari rituri ale creştinătăţii, despărţite în anul 1054.

Papa Francisc a mers la Palatul Sinodului din Sofia pentru o vizită fraternă la patriarhul Neofit al Bisericii Ortodoxe Bulgare. Pontiful a fost întâmpinat la intrarea principală de arhiepiscopul Antonij, mitropolitul Europei Apusene și Centrale, care l-a condus la Sala de la primul etaj unde papa era așteptat de patriarhul Neofit.

Întâlnirea s-a desfășurat în prezența numai a membrilor Sfântului Sinod și a membrilor ecleziastici din suita oficială a papei. La întâlnirea papei cu Sfântul Sinod a luat parte și Simon al II-lea, fostul rege al Bulgariei.

După cuvântul de salut al patriarhului, papa a adresat un discurs fratern în care a vorbit despre ”ecumenismul sângelui”, altfel spus, de mărturia comună a celor care și-au dat viața pentru Cristos în timpul persecuției din secolul trecut, de ”ecumenismul săracului” sau slujirea celor nevoiași din timpurile noastre și de ”ecumenismul misiunii” sau vestirea Evangheliei tinerelor generații. Pontiful a reînnoit speranța de a ”regăsi bucuria iertării și de a pregusta ziua în care, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom putea celebra la același altar misterul pascal”.

După întâlnirea cu patriarhul Neofit și Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare, papa Francisc, însoțit de mitropolitul Antonij al Europei Apusene și Centrale, a mers în catedrala ”Sf. Alexander Nevski” pentru o rugăciune, în tăcere, în fața Tronului Sfinților Ciril și Metodiu.

La încheierea rugăciunii, pontiful a ieșit pe esplanada catedralei pentru a recita împreună cu credincioșii antifonul marian pascal ”Regina Coeli” – Bucură-te, Regina Cerului”.

Papa va face o vizită și în Macedonia de Nord, acolo unde o treime din populație este de religie musulmană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *