Ajutorul umanitar care a intrat în Fâșia Gaza după intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului pe 19 ianuarie a înregistrat o ‘creștere masivă’, a indicat joi un înalt responsabil al ONU, care s-a deplasat în enclava palestiniană, potrivit agenției de presă AFP.
“Peste 10.000 de camioane au intrat în cursul celor două săptămâni care au urmat încetării focului, ceea ce reprezintă o creștere masivă”, a indicat Tom Fletcher, șeful Agenției pentru coordonarea ajutorului umanitar al Națiunilor Unite (Ocha) pe platforma X.
După peste 15 luni de război între Israel și gruparea islamistă Hamas, Fâșia Gaza și cei peste două milioane de locuitori ai săi se confruntă cu o criză umanitară fără precedent, notează AFP.
Până la acordul de încetare a focului, ajutoarele umanitare ajungeau cu greu, câteva camioane în medie pe zi, într-un teritoriu unde au apărut cazuri de malnutriție severă.
Sunt însă cantități insuficiente pentru a satisface nevoile populației, în ceea ce privește hrana, produsele de primă necesitate și de sănătate. Înainte de război, declanșat de atacul fără precedent al grupării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului în 7 octombrie 2023, în medie 500 de camioane intrau în Gaza zilnic.
Forțele israeliene controlează tot ceea ce intră sau iese din teritoriul palestinian, iar ONU și organizațiile neguvernamentale au criticat frecvent restricțiile privind cantitatea și calitatea ajutorului umanitar.
Autoritățile israeliene sunt deosebit de stricte cu privire la tot ceea ce cred că ar putea avea o dublă utilizare și ar putea fi folosit de către luptătorii Hamas, cum ar fi combustibilul, conform agenției de presă citate.