14 iulie – Ziua Națională a Franței

Politica

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut marţi, 14 iulie a.c., o alocuţiune în cadrul recepţiei organizate cu prilejul Zilei Naţionale a Republicii Franceze.

Alocuţiunea preşedintelui:
Doamnă Ambasador Michele Ramis,
Domnule Prim-ministru,
Excelenţe,
Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să fiu alături de dumneavoastră pentru a sărbători ziua de 14 iulie – o dată emblematică, un simbol pentru toate ţările democratice. Cu acest prilej, doresc să adresez, în numele meu personal şi al tuturor românilor, urări de fericire şi prosperitate întregului popor francez.

Anul acesta sărbătorim Ziua Naţională a Franţei într-un moment important pentru relaţiile noastre.

2020 marchează aniversarea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Franţa.

Aniversăm, de asemenea, – iar acest moment al istoriei noastre comune este, poate, mai puţin cunoscut – centenarul înfiinţării Companiei Franco-Române de Navigaţie Aeriană. A fost prima companie aeriană internaţională de pasageri din lume, care a stat la baza companiilor Air France şi TAROM. O iniţiativă care, încă din 1920, prefigura destinul comun al României şi Franţei într-o Europă unită.

Prietenia dintre români şi francezi este, desigur, mult mai veche. Într-un discurs rostit în 1968, cu prilejul vizitei sale în România, Generalul de Gaulle vorbea, cu căldură şi emoţie, despre continuitatea şi soliditatea legăturilor clădite de-a lungul timpului între România şi Franţa, în pofida vicisitudinilor istoriei.

Într-adevăr, Franţa a marcat enorm destinul României ca naţiune şi ca stat, prin sprijinul oferit în momente de răscruce ale istoriei sale – de la rolul jucat în Unirea Principatelor Române, la frăţia de arme dintre români şi francezi în timpul Primului Război Mondial, prin misiunea generalului Berthelot, sau la contribuţia Franţei la crearea României moderne.
Doamnă Ambasador, stimaţi invitaţi,

Clădite pe o istorie comună, pe afinităţi culturale şi un profund ataşament faţă de limba franceză, relaţiile româno-franceze au cunoscut o dezvoltare deosebită în ultimii ani.

Ele sunt stimulate de Parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Împreună cu Preşedintele Emmanuel Macron am consolidat acest Parteneriat prin semnarea la Paris, în noiembrie 2018, a Declaraţiei Politice dintre cele două ţări.

Doresc să exprim, din nou, cu acest prilej, angajamentul puternic al României şi al meu personal pentru continuarea aprofundării acestui Parteneriat, pentru consolidarea dimensiunii sale strategice, precum şi pentru identificarea de noi oportunităţi de cooperare pe plan bilateral şi în dialogul nostru la nivelul Uniunii Europene.

Totodată, România, ca Stat-Far al Francofoniei în Europa Centrală şi de Est, doreşte să contribuie în continuare activ, alături de Franţa, la promovarea valorilor, obiectivelor şi la creşterea profilului global al organizaţiei.

Anul trecut, recepţia pe care aţi organizat-o pentru marcarea Zilei Naţionale a Franţei a fost pusă sub semnul Sezonului cultural comun, care se încheia simbolic, la 14 iulie, după ce în noiembrie 2018 am avut plăcerea să particip la lansarea sa, la Paris, în compania Preşedintelui Emmanuel Macron.

A fost, fără îndoială, cel mai important proiect cultural şi de diplomaţie publică din istoria recentă a cooperării româno-franceze. Cetăţenii noştri, mai ales generaţiile tinere, au putut să redescopere patrimoniul nostru cultural comun, depăşind unele clişee despre România şi Franţa.

Extraordinara efervescenţă creativă a Sezonului trebuie valorificată prin noi proiecte de succes între ţările noastre, care să demonstreze elocvent că Europa culturii şi a ideilor reprezintă mai mult decât un simplu deziderat.

Onorată asistenţă,
Într-o relaţie atât de apropiată cum este cea româno-franceză, contactele interumane ocupă un loc aparte.

Comunitatea românească din Franţa şi cea franceză din România sunt foarte active şi clădesc în viaţa de fiecare zi o punte între cele două ţări.
Este o punte cu atât mai solidă în acest an, în care omenirea se confruntă cu cea mai mare pandemie din ultima sută de ani. În momentele cele mai grele ale pandemiei de COVID-19, numeroase cadre medicale aparţinând comunităţii româneşti din Franţa au acţionat, cu spirit de sacrificiu şi devotament, în prima linie. Ele merită tot respectul nostru şi reprezintă un exemplu al solidarităţii româno-franceze şi europene.

Alături de construirea unui sistem de sănătate rezilient la nivel european, România susţine, ca şi Franţa, o abordare unitară, bazată pe solidaritate, a procesului de relansare economică la nivelul Uniunii, care să combată eficient efectele negative ale pandemiei.

Într-adevăr, ţările noastre au dovedit că au capacitatea şi voinţa politică de a lucra împreună pentru o Europă mai puternică şi mai unită.

Într-adevăr, ţările noastre au dovedit că au capacitatea şi voinţa politică de a lucra împreună pentru o Europă mai puternică şi mai unită.

Acesta este spiritul Declaraţiei de la Sibiu, pe care am adoptat-o, alături de Preşedintele Macron şi ceilalţi lideri europeni, la 9 mai 2019, pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

Sunt convins că România şi Franţa vor acţiona hotărât împreună pentru depăşirea crizei actuale, în conformitate cu solidaritatea şi coeziunea pe care se fundamentează întregul proiect european.

La mulţi ani, Franţa! Bonne fete nationale! Vive l’amitie franco-roumaine!
Departamentul Comunicare Publică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *