Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene se sărbătoreşte în fiecare an pe 20 iulie, când creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloţilor.
În România, în anul 1910 a fost proiectat de către Aurel Vlaicu primul avion militar, iar un an mai târziu au fost brevetaţi primii ofiţeri ca piloţi. Aviaţia militară română, devenită în 1950 Forţele Aeriene Militare, a îndeplinit, de-a lungul istoriei, misiuni de informaţii, atac asupra poziţiilor inamice, vânătoare şi apărare antiaeriană.
Astăzi, evenimentele tragice care se desfăşoară alături de noi, în Ucraina, ne arată cât de importantă este capacitatea de apărare. O apărare modernă, puternică şi capabilă. Or, o astfel de apărare nu poate fi completă fără Forţe Aeriene la standardele zilei. Iar România, graţie celor mai recente achiziţii în materie, va avea practic cele mai puternice Forţe Aeriene din regiune. Vom fi lideri regionali, şi asta contează!
Desigur, o apărare solidă nu este şi nu poate fi ieftină. A avea Forţe Aeriene capabile necesită investiţii, determinare şi, de ce nu, curaj. Curajul de a lua decizii, adică ceea ce a lipsit atâta timp Guvernelor succesive. Şi poate că beneficiile nu se vor vedea niciodată (să dea Domnul să fie astfel!). Dar dacă într-o singură situaţie va fi nevoie de ele, cu toţii cred că ne dorim ca Forţele noastre Aeriene să fie capabile de a-şi îndeplini misiunile!
Noi, Partidul Naţional Liberal, credem că România trebuie să fie puternică. Noi vedem România acolo unde îi este locul, în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. Cu tot ce implică aceasta. Cu investiţii şi beneficii deopotrivă.
La mulţi ani celor care pilotează şi cinste lor! – Deputat PNL – Căuş Vasile-Aurel