Teatrul de Balet Sibiu organizează în data de 11 martie 2023, la studioul de repetiţii din Parcul Tineretului, nr. 1, o audiţie deschisă pentru stagiunea 2023 – 2024, care va începe în luna septembrie a anului curent şi se va încheia în luna iulie 2024. 847 de dansatori profesionişti din România, Japonia, Spania, Franţa, Marea Britanie, Belgia, Scoţia, Polonia, Portugalia, SUA, Australia, Italia, Canada s-au înscris pentru audiţia deschisă, iar dintre aceştia 107 au fost invitaţi la Sibiu pentru pentru audiţia organizată de baletul sibian. Din juriul de selecţie a noilor dansatori care vor dansa pe scena Teatrului de Balet Sibiu din luna septembrie a.c., fac parte alături de Ovidiu Dragoman, directorul instituţiei, prim-solista Adela Floricioiu, coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner şi maestra de studii de origine italiană Sabrina Rinaldi.
„În fiecare primăvară organizăm la Sibiu o audiţie pentru noi dansatori care să se alăture corpului de balet al Teatrului de Balet Sibiu în următoarea stagiune. La 15 ani de la înfiinţarea baletului sibian, deşi suntem o companie tânără de dans, interesul dansatorilor pentru o colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu este unul foarte crescut. Dincolo de numărul impresionant al dansatorilor care sunt interesaţi să vină la Sibiu din toate colţurile lumii, ceea ce ne bucură cel mai mult este calitatea extraordinară tehnică şi artistică a acestora. Sperăm ca în viitor să putem creşte numărul dansatorilor din corpul de balet, de la 38 câţi sunt acum, la 48 de dansatori, număr ce ar reprezenta minimul necesar pentru a creşte frecvenţa spectacolelor prezentate publicului la Sibiu.” Ovidiu Dragoman, Director Casa de Cultură a Municipiuli Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul de Balet Sibiu a fost înfiinţat în anul 2008 şi a funcţionat în primul an cu doar doar zece dansatori. Astăzi corpul de balet numără 34 de dansatori proveniţi din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franţa, Japonia, Republica Dominicană, Brazilia, Cuba şi Ucraina.
Teatrul de Balet Sibiu este prima companie de dans din România cu o componenţă internaţională a corpului de balet, model adoptat în momentul de faţă şi de celelalte corpuri de balet, ale teatrelor naţionale din ţară. Ceea ce defineşte Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componenţa sa internaţională şi repertoriul său care include atât producţii de balet clasic, cât şi producţii de dans contemporan şi de balet neoclasic, dar mai ales calitatea tehnică şi artistică excepţională a dansatorilor. În cei 15 ani de la înfiinţarea sa, Teatrul de Balet Sibiu, a marcat o serie de premiere importante, care au rămas până astăzi unice în peisajul cultural românesc:
– Singura companie de dans din România care are în repertoriu un spectacol de balet neoclasic inspirat de opera lui Eugen Ionesco: „Trilogie Ionesco” (Lecţia, Scaunele şi Rinocerii), coregrafia Monica Fotescu-Uţă
– Singura companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de teatru-dans inspirat de romanul lui Dan Lungu: „Sînt o babă comunistă!”, coregrafia Aleisha Gardner, spectacol care se bucură până astăzi de aprecierea publicului. Originară din Noua Zeelandă, Aleisha Gardner este membru permanent al trupei încă din 2008 şi coregraf al mai multor spectacole produse de instituţie.
– Prima companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de dans contemporan inspirat de viaţa şi operele lui Constantin Brâncuşi „Nu mai sunt eu”, coregrafia Daniel Alexandru Dragomir
– Instituţia a fost deschizător de drumuri în România şi în ceea ce priveşte susţinerea noii generaţii de coregrafi, înţelegând importanţa încurajării creaţiei coregrafice contemporane. În cadrul programului „Geneza”, lansat în 2010, mulţi tineri aflaţi la începutul carierei şi care astăzi sunt cunoscuţi în ţară şi străinătate, au debutat la Sibiu, pe scena Teatrului de Balet Sibiu.
În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La fille mal gardee, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo şi Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raimonda, Şeherezada, Paquita, Chopiniana, Baiadera, Arlechinada, dar şi producţii de dans contemporan, balet neoclasic, teatru-dans.
Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, prin Teatrul de Balet Sibiu, susţine anual proiecte de anvergură, iar în cei 15 ani de existenţă ai baletului sibian, instituţia a participat la numeroase turnee internaţionale în ţări precum: Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franţa, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Turcia. De la înfiinţarea în 2008, a corpului de balet, deşi nu a avut niciodată un spaţiu propriu pentru desfăşurarea spectacolelor, instituţia a prezentat publicului (indoor sau outdoor), nu mai puţin de 72 de lucrări coregrafice în premieră, fie de balet clasic, fie de dans contemporan, balet neoclasic şi teatru-dans, create atât de nume sonoare şi consacrate ale scenei dansului din România (Mihai Babuşka, Sergiu Anghel, Beatrice Rancea, Livia Gună, Pavel Rotaru, Florin Brânduşă, Valentin Barteş, Doina Botiş, Liana Iancu, Cristina Hamel, Monica Fotescu-Uţă, Oleg Danovski Jr., Mihai Mândruţiu, Vasile Petriţiu, Ioan Tugearu, Sandra Mavhima etc) sau străinătate (David Robertson, Andrei Litvinov, Kirill Ermolenko, Alexander Mishutin, Mehmet Balkan, Martin Chaix), dar şi de tineri coregrafi.