guvern

Măsurile Guvernului pentru organizarea alegerilor europarlamentare

Politica Actualitate

Guvernul a aprobat, miercuri, unele măsuri privind organizarea si desfășurarea alegerilor europarlamentare, acestea vizând atât aspecte tehnice, cât și atribuțiile și sarcinile care le revin instituțiilor implicate. De asemenea, au fost aprobate bugetul și cheltuielile, suma necesară pentru buna desfășurare a scrutinului ridicându-se la 252.732.000 de lei.

Prin hotărârile de Guvern adoptate au fost stabilite modelul, dimensiunile, condițiile de tipărire, de gestionare și de utilizare a timbrului autocolant la alegerile pentru membrii din Romania în Parlamentul European din anul 2019, modelul de buletin de vot, de liste electorale și cel al ștampilelor birourilor electorale, respectiv al celor cu mențiunea „VOTAT”.

De asemenea, au fost stabilite atribuțiile si sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănatatii, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, prefecților și primarilor în pregatirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European din acest an.

„Totodată, au fost aprobate Bugetul și cheltuielile necesare pentru pregatirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European. Astfel, suma necesară pentru buna desfășurare a scrutinului este de 252 de milioane 732 mii lei. Aceste fonduri vor fi repartizate instituțiilor cu atribuții în organizarea alegerilor, respectiv Ministerului Afacerilor Interne, Secretariatului General al Guvernului, Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale”, arată MAI.

Remintim că în ședința de Guvern din 14 februarie au fost stabilite deja reglementări cu privire la garantarea organizării în mod liber, corect si sigur a alegerile europarlamentare, prin măsuri de prevenire si combatere a fraudelor electorale, prin asigurarea securității cibernetice si a protectiei datelor cu caracter personal prelucrate în context electoral.

Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă, împreuna cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și Institutul Național de Statistică, asigură
implementarea si operaționalizarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal – SIMPV.

Selecția persoanelor care vor asigura operarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot si de prevenire a votului ilegal în secțiile de votare se va realiza conform prevederilor în vigoare.

De asemenea, AEP va asigură, cu sprijinul STS, aplicația, echipamentele și serviciile informatice utilizate de Biroul Electoral Central pentru centralizarea rezultatelor votării. Operatorii de calculator vor asigura înregistrarea video-audio neîntreruptă a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numararea voturilor.

Formațiunile politice care vor participa la alegeri, precum și candidații independenți, pot desemna persoane care să verifice inclusiv în ziua de referință, pâna la încheierea votării, aplicația informatică utilizată de BEC și organismele electorale ierarhic inferioare pentru centralizarea rezultatelor votării.

Președintele biroului electoral al secției de votare va asigura transmiterea prin mijloace electronice către BEC a fotografiei procesului-verbal privind consemnarea rezultatelor votării.

Atât înregistrările, cât și fotografiile proceselor-verbale se vor realiza în localul de vot prin intermediul terminalelor informatice puse la dispoziție de STS, mai arată MAI.

Recent, Guvernul a stabilit oficial ziua de 26 mai pentru alegerile europarlamentare și calendarul pentru alegeri, astfel că pâna în 28 martie trebuie depuse candidaturile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *