Liderul suprem al Iranului critică extinderea NATO către Est

Externe

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a reiterat reproşurile la adresa Occidentului în legătură cu extinderea NATO către est, relatează dpa.

Dacă Rusia nu ar fi luat iniţiativa în războiul împotriva Ucrainei, conflictul ar fi fost diferit, a spus Khamenei în cursul convorbirilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, marţi, la Teheran, a relatat postul public IRIB.
Liderul spiritual iranian a făcut aluzie astfel la argumentul invocat de Rusia conform căruia Moscova s-a simţit constrânsă ca urmare a primirii statelor din Europa de Est în alianţa militară şi în special de potenţiala aderare a Ucrainei la NATO.

Khamenei, care conform constituţiei are ultimul cuvânt în toate chestiunile strategice din Iran, a asigurat Rusia de sprijinul său, menţionând că relaţiile Moscovei cu Iranul, amândouă afectate de sancţiunile SUA, sunt bune.
El a îndemnat totodată forţele armate ale SUA să se retragă din războiul civil din Siria şi a făcut apel la slăbirea dolarului pe piaţa valutară internaţională.

Rusia şi Iranul au semnat un acord strategic de cooperare în industria petrolului şi gazelor, Moscova urmând să facă investiţii de 40 de miliarde de dolari în industria energetică iraniană, în contextul sancţiunilor occidentale care vizează exporturile ruse de petrol.

Acordul a fost semnat în contextul vizitei preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Teheran, unde se întâlneşte cu omologii săi din Iran şi Turcia, Ebrahim Raisi şi Recep Tayyip Erdogan.
Compania rusă Gazprom urmează să facă investiţii de 40 de miliarde de dolari în industria petrolieră din Iran, în virtutea contractului semnat cu Grupul Naţional de Petrol din Iran (NIOC), potrivit agenţiei IRNA, citată de publicaţia italiană Il Fatto Quotidiano.

„Este vorba de cea mai mare investiţie din istoria petrolieră a Iranului şi include investiţii pentru dezvoltarea zăcămintelor de gaz North Pars şi a şase zăcăminte petroliere”, a declarat directorul general al companiei NIOC, precizând că Teheranul are nevoie de investiţii de 160 de miliarde de dolari pentru creşterea producţiei.
Intensificarea relaţiilor comerciale între Rusia şi Iran intervine în contextul sancţiunilor impuse de Grupul G7 şi de Uniunea Europeană asupra exporturilor de petrol din Rusia, ca reacţie la războiul din Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *