Regina Elisabeta a II-a – simbol al unei epoci

Lifestyle

Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii a încetat din viață, joi după-amiază, 8 septembrie 2022, în castelul Balmoral din Scoția, la vârsta de 96 de ani și 70 de ani de domnie. Cu doar două zile în urmă, Regina o învestise în funcția de premier pe Liz Truss.

În ultimii ani, Regina Angliei a fost adesea supranumită Regina Recordurilor – domnia fostei suverane fiind ce mai lungă din istoria Marii Britanii și a doua din istoria lumii, după cea a regelui Franței, Ludovic al XIV-lea care a domnit 72 de ani din 1643 până în 1715 ( dar, care a moștenit tronul când era un copil de aproape 5 ani, începându-și domnia abia de la vârsta de 23 de ani).

Elisabeta a II-a (1952 – 2022) și-a depășit străbunica, Regina Victoria ( 1837 – 1901) devenind cel mai longeviv monarh britanic la 21 decembrie 2007 și monarhul britanic cu cea mai lungă domnie și șefa de stat cu cea mai îndelungată funcție din istoria lumii, la 9 septembrie 2015.

Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tron la moartea tatălui său, George al VI-lea, la 6 februarie 1952. La vremea aceea prim – ministru era Winston Churchill. De atunci Regina a avut 15 prim -miniștri, cel mai recent fiind Liz Truss. A fost contemporană cu 13 președinți americani, iar pe 12 dintre aceștia i-a și întâlnit, a cunoscut 5 Papi, a asistat la diverse evenimente istorice și și-a văzut familia regală crescând.

În cei 70 de ani de domnie suverana a arătat lumii că regulile Casei Regale pot fi modelate după trecerea timpului, din a doua perioadă postbelică până în era digitală, demonstrând că merită tronul, numele pe care îl poartă, al primei regine Elisabeta și “recordurile smulse” reginei Victoria.

Pe 21 aprilie 1926, în urmă cu aproape un secol, pe strada Bruton nr. 17, în cartierul Mayfair din Londra, s-a născut Elisabeth Alexandra Mary, viitoarea regină a Angliei (fiind primul copil al ducelui și ducesei de York -mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). A avut o singură soră, Prințesa Margareta, născută în 1930. Cele două prințese au fost educate acasă sub supravegherea mamei și a guvernantei lor. Printre materiile abordate se numără istoria, literatura și muzica. Elisabeta a învațat și franceza, o limbă care i-a fost de folos, mult mai târziu, în timpul vizitelor de stat.

Încă din copilărie, Elisabetta a avut o pasiune înnăscută pentru cai și câini, precum și un caracter responsabil. A iubit în mod deosebit rasa de câini corgi, din care a avut peste 30 de exemplare în viața sa.
În 1936, George al V-lea, bunicul Elisabetei, a murit, lăsând tronul unchiului său, regele Eduard al VIII-lea care, însă, a abdicat în același an, lăsând regatul fratelui său mai mic, George al VI-lea, tatăl Elisabetei. Astfel, la vârsta de doar 10 ani, Elisabeta a devenit prima în linie de succesiune.

Al Doilea Război Mondial a izbucnit în septembrie 1939, când Elisabeta avea doar 13 ani, trăind această experiență dureroasă în adolescență.
În 1940, Elisabeta a făcut primul ei anunț la radio în timpul programului Children’s Hour de la BBC adresându-l altor copii care, la fel ca ea și sora ei, fuseseră evacuați. Prințesa îi liniștește și îi asigură: „Știm cu toții că, până la urmă, totul va fi spre bine”.

În 1945, la vârsta de 19 ani, și-a convins tatăl să o lase să participe activ la război. A fost numită „Consilier de Stat” și a intrat în Serviciul Auxiliar Teritorial unde a fost pregătită ca șofer și mecanic. În timpul serviciului militar nu a fost o prințesă, ci a început să-ți asume sarcini publice, fiind recunoscută cu un număr de identificare – 230873. Cinci luni mai târziu a fost promovată “comandant onorific junior”, într-o lume militară a celui de-al Doilea Război Mondial, unde femeile nu erau văzute cu ochi buni, în cel mai bun caz puteau fi asistente pe font, nicidecum prințese.

Elisabeta a făcut prima ei vizită oficială în străinătate în 1947, însoțindu-și părinții în Africa de Sud. În timpul vizitei, la împlinirea vârstei de 21 de ani, moștenitoarea tronului a ținut un discurs la radio, declarându-și angajamentul de a-și dedica viața în slujba poporului.

În același an ea s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh – fost prinț al Greciei și Danemarcei, la ceremonie participând zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, regele Mihai al României. După nuntă, cuplul a închiriat Windlesham Moor, lângă Castelul Windsor, până în iulie 1949, când s-au stabilit la Clarence House din Londra. Cei doi avut patru copii: Charles al III-lea, Anne, Prințesă Regală, Andrew, Duce de York și Edward, Conte de Wessex. (Căsătoria cu prințul Philip a durat timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021).

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elisabeta a devenit regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon și a trebuit imediat să se obișnuiască cu o viață mult mai publică – încoronarea sa, a fost, de fapt prima transmisă în direct la televizor. Regina și ducele de Edinburgh s-au mutat la Palatul Buckingham.

Când Elisabeta a urcat pe tron, Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică, Mao Zedong conducea China, iar Harry Truman era președintele Statelor Unite.
În 1953, regina și soțul ei au pornit într-o lungă călătorie de șapte luni în jurul lumii, cu scopul de a vizita treisprezece state. Obiceiul de a călători a marcat întreaga domnie a Elisabetei, făcând-o șeful statului care a călătorit cel mai mult în istorie.

Perioadele când a fost însărcinată din 1959 și 1963 marchează, până în prezent, singurele momente în care regina nu a participat la ceremonia de deschidere a parlamentului britanic. În primii ani ai domniei sale, Elisabeta a introdus noi practici, cum ar fi mersul prin mulțimi și întâlnirea cu cetățenii.

În 1969, regina îl numește oficial pe fiul ei cel mare, Prințul Charles, drept succesor al ei, conferindu-i titlul de Prinț de Wales. Milioane de oameni au urmărit ceremonia difuzată la televizor.
Regina Elisabeta a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit -ul și decolonizarea Africii. În politica externă, regina a continuat să urmărească evoluția situației internaționale, menținând mereu o relație strânsă cu Statele Unite.

Elisabeta a fost patronul a peste 600 de organizații caritabile. Fundația Charities Aid a estimat că Elizabeth a contribuit la strângerea a peste 1,4 miliarde de lire sterline pentru patronatele sale în timpul domniei sale.
În 1992, deși nu era o obligație legală, regina Elisabeta a decis să înceapă să plătească impozite, dar asta nu este tot, ea a trimis un mesaj pe Lună, în 1969, a trimis primul e-mail în 1976, iar în 2014 a postat primul ei tweet.
Prințul Philip, cu care Regina Elisabeta a fost căsătorită timp de peste 73 de ani, a murit în aprilie 2021. ”El a fost pur și simplu sprijinul și puterea mea în toți acești ani”, a mărturisit, aceasta.

În 1977, a avut loc Jubileul de Argint, respectiv 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur şi în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie.
Într-un mesaj transmis înaintea Jubileului de Platină care a fost sărbătorit în iunie 2022, regina a spus că este recunoscătoare: „În ultimele șapte decenii s-au înregistrat progrese extraordinare din punct de vedere social, tehnologic și cultural, care ne-au avantajat pe toți. Sunt încrezătoare că viitorul ne va oferi oportunități similare și nouă, dar mai ales tinerelor generații din Regatul Unit și din întregul Commonwealth”.

După anunțul privind moartea Reginei Elisabeta a II-a, fiul său, Regele Charles al III-lea, noul rege al Marii Britanii, a emis următoarea declarație:

“Moartea iubitei mele Mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unui suveran prețuit și a unei mame mult iubite. Știu că pierderea ei va fi resimțită profund în toată țara, în Regat și în Commonwealth și de nenumărați oameni din întreaga lume. În această perioadă de doliu și schimbare, eu și familia mea vom fi mângâiați și susținuți de respectul și afecțiunea profundă cu care a fost atât de larg cuprinsă Regina.”
Regina Elisabeta a II-a era bunică a opt nepoți și străbunică a altor 12. Se întâmpla adesea să-i văd pe toți împreună chiar la Castelul Balmoral, în Highlands, o reședință pe care o iubea foarte mult, și unde, poate că nu este o coincidență, a murit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *