Iniţiativa legislativă privind instituirea Zilei Sportului Românesc a fost adoptată miercuri, 16 noiembrie, în unanimitate de membrii Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Ţin să le mulţumesc tuturor colegilor care au susţinut acest proiect, care urmează acum să fie transmis pentru promulgare Preşedintelui României.
Anual, începând din 2023, vom marca Ziua Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie, iar Ministerul Sportului va organiza în toate judeţele şi în municipiul Bucureşti evenimente ample, în colaborare cu autorităţile publice locale şi/sau mediul privat. Vorbim despre orice are legătură cu sportul, de la jocuri cu elemente sportive pentru cei mici, prin care pot prinde drag de mişcare, până la ecranizări cu documentare sportive sau meciuri demonstrative.
Va fi o celebrare naţională a activităţii fizice, prin care promovăm sportul chiar de la firul ierbii, în comunităţile locale. În egală măsură, este o ocazie perfectă ca să îi cinstim pe marii noştri campioni din trecut sau care încă ne bucură cu performanţele lor. Impactul bugetar iniţial este estimat la 4,6 milioane de lei. Suma ar urma să acopere o finanţare de 100 mii lei pentru fiecare judeţ, respectiv 500 mii lei pentru municipiul Bucureşti. Desigur, această împărţire se poate modifica după realitatea din teren, respectiv posibilităţile şi necesităţile administrative de la nivelul fiecărui judeţ şi creativitatea factorilor implicaţi în organizare.
De ce era necesar un astfel de proiect? Conform raportului Eurostat privind starea sportului la nivel continental, românii sunt pe ultima poziţie în Uniunea Europeană la practicarea sporturilor şi a exerciţiilor fizice. Una dintre urmările negative ale acestui fenomen este reducerea sănătăţii generale a populaţiei.
Pe măsură ce trec anii, ţara îi pierde pe unii dintre cei mai mari sportivi români din toate timpurile, oameni de care sunt legate cele mai mari realizări sportive ale României. Îl amintesc aici pe marele campion Ivan Patzacichin, care a trecut la cele veşnice în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Alte state din lume au început încă de la începutul anilor 2000 să promoveze şi să încorporeze în calendarul oficial zile dedicate sportului. În Japonia, spre exemplu, Ziua Sportului se marchează încă din 1966 în fiecare octombrie. Astfel, sportul se promovează corespunzător. Nu este o coincidenţă că statul nipon are cea mai mare speranţă de viaţă din lume, media fiind 88 de ani la femei şi 82 de ani la bărbaţi.
Trebuie să promovăm cât mai mult sportul de masă. Este esenţial ca tinerii şi copiii noştri să înţeleagă beneficiile unui stil de viaţă sănătos şi să practice activităţi sportive. Cu cât e baza de selecţie mai mare, cu atât putem creşte şi şansele unor performanţe sportive în viitor. Înainte de toate, însă, sportul înseamnă sănătate.
Ne vedem la prima ediţia a Zilei Sportului Românesc, pe 4 iunie 2023.
Deputat PSD
Natalia-Elena Intotero