Liceele cu specializări în domenii precum ospitalitate și gastronomie vor primi 350 de exemplare dintr-un caiet de educație gastronomică

Social

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul cancelariei Prim-Ministrului, în parteneriat cu Asociația ACEEA, a organizat, joi evenimentul de lansare a Caietul de educație gastronomică -„Ghid practic pentru o alimentație sănătoasă în rândul tinerilor și combaterea risipei alimentare”. Publicația, coordonată de dr. Iulia Drăguț, conține o serie de texte culinare concepute de specialiști în alimentație sănătoasă și combaterea risipei alimentare. Au fost publicate 350 de exemplare care vor fi distribuite tuturor liceelor din România cu specializări în domenii precum ospitalitate și gastronomie.

„Celebrele cuvinte „suntem ceea ce mâncăm” descriu foarte bine importanța pe care alimentația o are în viața noastră. A fi sustenabil înseamnă a avea în primul rând grijă de corpul tău, ceea ce face ca alimentația să fie una dintre temele esențiale întrucât are un impact direct asupra sănătății. Alimentația reprezintă una dintre temele importante pe care le-am avut în vedere în procesul de revizuire a Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030. De aceea susținem constant astfel de evenimente și publicații ce contribuie la educație pentru o alimentație sănătoasă și responsabilă care înseamnă și atenție la impactul sectorului alimentar, inclusiv prin teme precum risipa alimentară și dezvoltarea sustenabilă a comunităților”, a declarat László Borbély, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.

Alte teme importante atinse în intervențiile vorbitorilor au fost necesitatea pregătirii de forță de muncă bine calificată pentru domeniul ospitalității, unde un rol deosebit îl au școlile profesionale în sistem dual, cât și creșterea valorificării sectorului gastronomic românesc din punct de vedere turistic. Au mai luat cuvântul: doamna Teodora Elena Preoteasa, Consilier de Stat la Cancelaria Prim-Ministrului; doamna Viorica Dorin – Director, Colegiul Economic Viilor; domnul Nicolae Pupăză – Președinte, Asociația Națională a Maître d’Hotel. La eveniment a fost reprezentat și Ministerul Agriculturii.

Conferința s-a desfășurat la Colegiul Economic Viilor, unitate școlară unde se pregătesc zilnic 1400 porții de mâncare pentru programul „școală după școală” al Primăriei Sectorului 5. La eveniment au participat, fizic sau online, sute de participanți, peste 100 de participanți, majoritatea elevi de liceu care se pregătesc pentru cariere în domeniul ospitalității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *