Legea pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar iniţiată de deputaţii PNL, George Tuţă şi Sebastian Burduja, susţinută şi de alţi 69 de parlamentari, a fost adoptată de plen cu 250 de voturi pentru, Camera Deputaţilor fiind Cameră decizională.
„Am spus de la această tribună că nu ne vom opri la simpla eliminare a copiilor inutile şi plimbate de cetăţeni pentru alte autorităţi ale statului. Actuala configuraţie parlamentară demonstrează că are planuri de digitalizare pe care le-aş califica normale în raport cu viaţa oamenilor şi pentru care vreau să vă mulţumesc. Aceste chestiuni de bun simţ trebuiau făcute acum mult timp. Sunt gesturi administrative aparent simple, dar care, cu siguranţă, pot porni un bulgăre de zăpadă al împăcării între stat şi cetăţeni.
Un obiectiv pe care mi l-am asumat de la începutul mandatului meu de parlamentar. Cazierul judiciar obţinut de acasă este un astfel de demers. Un gest de normalitate pentru cei peste 2 milioane de români din ţară şi străinătate, care nu vor mai trebui să aglomereze drumurile şi secţiile de poliţie. O veste bună şi pentru lucrătorii din Ministerul de Interne, care nu vor mai avea cozi la ghişee între 08.00 – 12.00 şi 14.00 – 16.00, aşa cum e astăzi cel mai întâlnit program de lucru pentru obţinerea cazierului. Sunt convins că specialiştii din Ministerul Afacerilor Interne şi cel al Digitalizării vor găsi cea mai rapidă şi convenabilă soluţie de a putea obţine acest document, poate chiar pe ghişeul.ro.
Pe parcursul vieţii avem 90k de ore pe care le lucrăm, dacă ne gândim doar la timpul petrecut pentru a printa şi plimba aceste hârtii vedem un beneficiu real. Iar prin această lege eliminăm o parte din risipă. Şi cu cât vom încuraja serviciile digitale şi utilizarea acestora vom putea avea mai mult timp la dispoziţie pentru lucrurile pe care le preţuim cu adevărat fiecare dintre noi. Avem pe traseul legislativ mai multe proiecte legislative în aceeaşi direcţie pe care vă încurajez să le susţineţi. Închei prin a aminti o vorbă a unui bun prieten care spunea, apropo la cazier, că situaţia optimă în care te poţi regăsi este atunci când nu îl ai. Ceea ce vă doresc tuturor”, a declarat deputatul PNL, George Tuţă.
Principalele prevederi:
„Lege pentru completarea Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar (…) 1.
– Art.I. – La articolul 28 din Legea nr.290/2004 privind cazierul judiciar, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.777 din 13 noiembrie 2009, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin.(31), cu următorul cuprins:
– „(31) La solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip
– prevăzută la alin.(1) şi (2), certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică.
– Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă şi de abrogare a Directivei 1999/93/CE.”
– Art.II.- În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.
– În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar.