Guvernul a decis în ședința de miercuri modificarea programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat, prin adoptarea unui proiect de ordonanță în acest sens,a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
De asemenea, a fost eliminată obligația depunerii proiectelor doar în 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii bugetului de stat. Platforma pe care se pot înscrie proiectele de consolidare va fi deschisă non-stop de la 1 august, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
“Astăzi guvernul a aprobat un act normativ propus de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, care se referă la programul instituit prin Legea 212, promovat de actualul guvern și adoptat în parlament, privind un amplu program de consolidare a blocurilor de locuințe și a clădirilor publice de risc seismic din zonele care sunt expuse acestui risc seismic în România. Vorbim de un program care a pornit practic prin platforma digitală deschisă de Ministerul Dezvoltării în data de 3 ianuarie, ora 10:00.
Astăzi, pe această platformă avem depuse 235 de cereri de finanțare, în valoare totală de 4,29 miliarde lei, 130 de cereri în valoare de 2,97 miliarde de lei pentru consolidare blocuri de locuințe cu risc seismic, respectiv 105 cereri în valoare de 1,32 miliarde de lei care se referă la clădiri de interes public. Între aceste clădiri de interes public, sunt 54 de unități școlare, 8 unități sanitare, 17 instituții culturale, restul din alte categorii. Preconizăm că acest program își va atinge obiectivele pe care și le-a propus; sigur, obiectivele nu sunt de azi pe mâine, dar acest program va da o finanțare consistentă pentru consolidarea de risc seismic a clădirilor de care România are mare nevoie. Acest program a avut printre noutăți introduse câteva elemente principale, în primul rând o finanțare de 100 % acordată de bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării.
A fost un angajament guvernamental de a schimba radical finanțarea acestui program, al fostului program care era finanțat tot din bugetul de stat, dar cerea returnarea sumelor investite de către beneficiar. Actualul program este un program de interes național, care urmărește în principal rezolvarea acestor probleme de risc seismic a clădirilor. Pe lângă această finanțare de la bugetul de stat a acestui program, pornit în 3 ianuarie, avem finanțări consistente propuse în PNRR și care sunt accesate în totalitate- vorbim de o finanțare de 486 milioane de euro pentru renovări integrate, care includ consolidare de risc seismic și eficientizare energetică în mod obligatoriu. Aici vorbim despre 130 de blocuri cu 2 scări, parter plus opt etaje, ca medie, respectiv 325 de clădiri publice în medie cu 900 de metri pătrați. Atât pe finanțare PNRR, cât și pe finanțare de la bugetul de stat, acest program a pornit și are șanse bune de a rezolva multe dintre aceste probleme. În ceea ce privește modificarea pe care am adus-o legii, sunt două modificări principale și țin de eficientizarea acestui program.
În primul rând, s-a extins categoria de cheltuieli eligibile prin program, și anume raportul de expertiză de risc seismic care trebuie făcut și finanțat de către beneficiar, autoritate locală sau autoritate centrală. După încheierea contractului de finanțare pe acest program de investiții, va putea fi decontat, de aici încolo. Până acum, această sarcină bugetară practic rămânea pentru autoritatea locală sau centrală. La fel și raportul de audit energetic necesar pentru eficientizarea energetică a clădirilor era în sarcina autorităților locale, respectiv centrale; acesta va fi preluat în bugetul acestui program de investiții, la finalul investiției se emite un certificat de performanță energetică a clădirii, care arată de unde până unde am ajuns, iar și costul acestui certificat va putea fi decontat din acest program de investiții.
Nu în ultimul rând, o altă modificare privește abrogarea limitării depunerii proiectelor pentru primele 60 de zile după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat. A fost o prevedere legislativă aprobată. Din experiența pe care o avem din 3 ianuarie am propus ca, din 1 august anul acesta, platforma practic să fie deschisă 24 din 24 de ore, astfel încât autoritățile locale sau beneficiarii acestor proiecte, în momentul în care au un raport de expertiză de risc seismic și avansează cu documentația, să poată să depună în mod continuu, să nu trebuiască să aștepte anul următor în care iarăși se deschide, așa, perioada de 60 de zile. Sunt măsuri de eficientizare a acestui program.
Platforma, în acest moment, pe legislația în vigoare, va fi deschisă până în 20 februarie. Până atunci se pot încărca proiecte. De la 1 august va fi deschis în permanență, iar evaluarea acestor proiecte depuse va avea ca finalitate un ordin de ministru prin care să aprobe introducerea lor în lista-sinteză, iar după acest moment, care se va întâmpla până la sfârșitul lunii martie, cei care sunt cu proiectele pe lista-sinteză, în momentul în care încarcă documentația deplină, vor putea încheia contract de finanțare pe bugetul Ministerului Dezvoltării. Anul acesta sunt prevăzuţi în buget 200 de milioane de lei credite bugetare și 500 de milioane de lei credite de angajament. În momentul în care există solicitări mai multe și documentații complete, evident, Guvernul e dispus să majoreze aceste plafoane, pentru că este un interes public general”, a anunțat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în ședința de Guvern.