Forţele Navale Române vor să cumpere nave vânătoare de mine, vehicule amfibii de asalt și elicoptere

Politica

Situaţia complexă de securitate din regiunea Mării Negre şi angajamentele ţării noastre faţă de partenerii din UE şi NATO impun adaptarea corespunzătoare a politicii navale naţionale. Această politică este realizată, în special, de Forţele Navale Române, un instrument al statului român care este, din ce în ce mai mult, în atenţia decidenţilor şi a opiniei publice, după atacarea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi începerea unui nou conflict militar în apropierea graniţelor României, informează Forțelor Navale într-un comunicat de presă.

“Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Mihai Panait, a prezentat luni, 30 ianuarie, conducerii Ministerului Apărării Naţionale bilanţul Forţelor Navale pentru anul 2022 şi obiectivele acestei categorii de forţe din Armata României pentru anul 2023. Obiectivele generale ale Forţelor Navale Române, pentru anul 2022, au fost: asigurarea unui nivel ridicat al capacităţii de reacţie; proiectarea capabilităţilor relevante pentru îndeplinirea misiunilor şi înzestrarea cu mijloace de luptă moderne; creşterea nivelului de pregătire a personalului şi continuarea operaţionalizării forţelor din compunere.

„În anul 2022, efortul structurilor Forţelor Navale Române a fost concentrat pe executarea Serviciului de luptă permanent, supravegherea spaţiului maritim şi fluvial din zona noastră de responsabilitate, precum şi pe operaţia de luptă contra minelor marine, pe care am declanşat-o după începerea războiului din Ucraina”, a spus viceamiralul Mihai Panait la începutul expunerii sale. Ca urmare a degradării situaţiei de securitate din Marea Neagră, din cauza agresiunii Federaţiei Ruse asupra unui stat independent şi democratic, Forţele Navale Române au anulat, cu acordul aliaţilor NATO şi UE, participările cu nave la operaţiile desfăşurate de NATO şi UE în Marea Mediterana, precum şi integrarea unor nave militare româneşti în grupările navale permanente de luptă ale NATO.

În condiţiile restricţiilor impuse de războiul care se desfăşoară în apropierea graniţelor noastre, instruirea personalului din Forţele Navale Române, în anul 2022, s-a executat pe baza ciclului rotaţional de generare – regenerare a pachetelor de forţe pentru apărarea naţională şi a pachetului unic de forţe puse la dispoziţia NATO şi UE. „Anul trecut, activităţile de instruire ale tuturor structurilor din Forţele Navale au însumat 1254 de zile de instrucţie pe mare, pe fluviu, în aer şi în teren, în creştere cu 12% faţă de anul 2021. Situaţia comparativă a ultimilor zece ani ne arată că numărul activităţilor de instruire executate în anul 2022 a fost cel mai mare de până acum, iar majoritatea zilelor de ieşire pe mare şi pe fluviu, precum şi a orelor de zbor cu elicopterele Puma Naval au fost desfăşurate în cadrul operaţiei de luptă contra minelor marine, începută în luna martie a acestui an”, a menţionat viceamiralul Mihai Panait.

Cooperarea militară internaţională, cu aliaţii şi partenerii noştri, s-a desfăşurat la un nivel ridicat. Pe mare, ne-am instruit împreună cu partenerii noştri, atât în Marea Neagră, prin participarea la Exerciţiul multinaţional „Breeze 22” organizat de Bulgaria, cât şi în Marea Mediterana, prin executarea a două marşuri internaţionale de instrucţie cu nava-şcoală „Mircea”, iar în Oceanul Atlantic, prin participarea navei maritime hidrografice „Alexandru Cătuneanu” la Exerciţiul multinaţional „REPMUS 22” şi „DYMS 22”, organizate de Portugalia. Tot la indicatorul „Relaţii militare internaţionale”, şeful Statului Major al Forţelor.”,se arată în comunicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *