Centrul european de competențe în materie de securitate cibernetică lansat la București

Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută lansarea astăzi, 9 mai 2023, la Bucureşti, a activităţii Centrului european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul Cyber/ECCC).

Organizarea ceremoniei de lansare a activităţii a Centrului Cyber cu ocazia Zilei Europei are o semnificaţie simbolică, acest Centru fiind prima structură a Uniunii Europene pe care România o găzduieşte în calitate de stat membru.
„Stabilirea sediului Centrului Cyber în România, în urma votului desfăşurat la Bruxelles în decembrie 2020, şi începerea activităţii acestuia la Bucureşti reprezintă o reconfirmare a contribuţiei solide pe care România o aduce la dezvoltarea proiectului european şi la creşterea rezilienţei Uniunii, într-o perioadă marcată de provocări majore la adresa securităţii, inclusiv în domeniul securităţii cibernetice.

Decizia de stabilire a Centrului Cyber la Bucureşti a reprezentat un succes major al diplomaţiei române în plan european, fiind rezultatul unui proces intens de promovare susţinut prin demersuri intense politico-diplomatice pe lângă celelalte state membre şi la nivelul instituţiilor europene, bazat pe argumente puternice vizând expertiza şi rolul activ al României în domeniul digital şi în consolidarea ecosistemului de securitate cibernetică la nivel european, cât şi pe argumente vizând profilul pro-european consolidat pe care România l-a construit consecvent în calitate de stat membru UE”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Ministrul afacerilor externe a participat astăzi la ceremonia oficială de lansare a activităţii Centrului, desfăşurată în prezenţa Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ciucă, a oficialilor europeni, inclusiv a Directorului General Roberto Viola (DG CONNECT) din cadrul Comisiei Europene, a Directorului Executiv interimar al Centrului, a consilierului prezidenţial Luminiţa Odobescu, a ministrului cercetării, inovării şi digitalizării Sebastian Burduja, a şefului Cancelariei Prim-ministrului Mircea Abrudean, a celorlalţi reprezentanţi sau foşti reprezentanţi ai Guvernului implicaţi în demersurile de promovare a candidaturii României şi de operaţionalizare a Centrului, precum şi a reprezentanţilor Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României şi mediului de afaceri în domeniul securităţii cibernetice.

Obţinerea, în 2020, a găzduirii în România a Centrului Cyber a fost, pe lângă eforturile ministerului de resort (la acel moment, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor), rezultatul unei campanii politico-diplomatice complexe şi foarte dificile, în competiţia pentru găzduirea Centrului fiind înscrise, pe lângă România, Belgia, Germania, Lituania, Luxemburg, Polonia şi Spania. Această campanie a fost finalizată printr-un vot favorabil României în noaptea de 9/10 decembrie 2020.

Demersurile politico-diplomatice ale României au fost realizate la cel mai înalt nivel, respectiv la nivelul miniştrilor de externe şi secretarilor de stat pentru afaceri europene, în capitalele tuturor statelor membre şi la Bruxelles, un rol important fiind jucat de Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles/UE (a se vedea https://www.mae.ro/node/54523).

Informaţii suplimentare
Centrul european de competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul Cyber/ECCC) a fost creat prin Regulamentul 887/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului, paragraful 20 din Preambulul la respectivul regulament menţionând explicit că „sediul Centrului de competenţe este la Bucureşti”, ca urmare a deciziei exprimate prin vot de statele membre, în cadrul Consiliului, la 9/10 decembrie 2020.

Conform rolului stabilit prin regulament, ECCC, împreună cu Reţeaua Centrelor Naţionale de Coordonare (NCC), este noul cadru la nivel european de sprijinire a inovării şi dezvoltării politicii industriale în domeniul securităţii cibernetice. Acest ecosistem vizează consolidarea capacităţilor comunităţii tehnologice de securitate cibernetică, protejarea economiilor şi societăţilor europene de atacuri cibernetice, precum şi cultivarea excelenţei în cercetare pentru consolidarea competitivităţii industriei UE în acest domeniu.

ECCC şi reţeaua Centrelor naţionale formulează decizii de investiţii strategice pentru consolidarea capacităţilor tehnologice şi de securitate cibernetică industrială, Centrul având astfel un rol-cheie în realizarea obiectivelor ambiţioase de securitate cibernetică ale programelor Europa Digitală şi Horizon Europe.
Regulamentul de instituire a Centrului Cyber poate fi consultat la adresa: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/ALL/?uri=CELEX:32021R0887.
Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *