Rusia a provocat „una dintre cele mai grave catastrofe pentru mediu din ultimele decenii”, a declarat miercuri prim-ministrul Ucrainei, Denis Şmîhal, după ce barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus, generând temeri privind o catastrofă umanitară şi ecologică, potrivit AFP.
„Cel mai mare rău şi viitoarea ameninţare generată de acest act de teroare este devastarea ecologică pe care acesta o cauzează în sudul Ucrainei”, a spus premierul ucrainean într-un discurs susţinut online în cadrul unui eveniment al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) ce se desfăşoară la Paris.
Potrivit premierului ucrainean, „zeci de oraşe şi de sate se vor confrunta cu probleme de apă potabilă, de acces la provizii de apă pentru irigaţii, care vor înceta, ducând la secetă şi la recolte slabe”.
„Aceasta ameninţă securitatea alimentară mondială”, a mai afirmat Şmîhal, calificând acest act imputat de guvernul ucrainean Rusiei drept „un act de teroare”, o „crimă împotriva umanităţii” şi un „ecocid”.
Distrugerea barajului Kahovka înseamnă de asemenea că „cel puţin 150 de tone de ulei industrial s-au scurs în fluviu, cu riscul ca alte 300 de tone să se infiltreze”, ceea ce reprezintă „o ameninţare pentru faună şi floră”, a mai declarat prim-ministrul ucrainean.
Ucraina este unul dintre principalii producători mondiali de cereale. Un acord internaţional încheiat după declanşarea invaziei ruse permite ca recoltele ucrainene să fie exportate în siguranţă.
Ucraina şi forţele ruse de ocupaţie continuau miercuri operaţiunile de evacuare a civililor din zonele inundate după distrugerea barajului, aflat într-o zonă controlată de ruşi.
Peste 2.700 de persoane au fost evacuate din zonele inundate, au anunţat autorităţile ucrainene şi cele de ocupaţie rusă, care controlează fiecare câte un mal al fluviului Nipru în această regiune.
Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de salvare ucrainene, Oleksandr Horunjîi, „peste 1.450 de persoane au fost evacuate” din zonele inundate aflate sub controlul Kievului.
Autorităţile instalate de Moscova, citate de agenţii de presă ruse, au anunţat la rândul lor că au evacuat „1.274 de persoane”.
Un număr necunoscut de civili au părăsit zonele inundate cu mijloace proprii.
Dacă liniile defensive ruse de-a lungul Niprului vor fi cufundate sub apă, mai ales o potenţială operaţiune militară ucraineană în această regiune riscă să fie zădărnicită, în condiţiile în care se pregăteşte o ofensivă de amploare pentru a-i respinge pe ruşi.
În ultimele zile, forţele ucrainene au întreprins asalturi în mai multe zone de pe front, susţinând chiar că au eliberat teritorii lângă Bahmut. La rândul său, Rusia spune că a respins atacuri de anvergură.