Franţa a afirmat sprijinul său de neclintit pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, a cărei preşedintă Maia Sandu a fost primită la Palatul Elysee pentru a încheia un acord de apărare între cele două state, potrivit AFP.
La o săptămână după apelul separatiştilor din Transnistria pentru protecţia Moscovei, care menţine 1.500 de militari în această regiune ce se învecinează cu Ucraina, Emmanuel Macron şi Maia Sandu au cerut Rusiei, într-un comunicat comun, să îşi retragă forţele ilegal staţionate pe teritoriul moldovean.
Parisul s-a declarat gata să contribuie, când va veni momentul, la o reglementare durabilă şi paşnică a acestui conflict îngheţat din 1992, în epoca destrămării Uniunii Sovietice.
Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei a reaprins tensiunile pe această fâşie de pământ de puţin peste 4.000 de kilometri pătraţi, la fel ca în Republica Moldova, confruntată cu o intensificare a atacurilor hibride, potrivit comunicatului.
Chişinăul este îngrijorat inclusiv în legătură cu un val de dezinformare odată cu apropierea scrutinului prezidenţial şi a referendumului asupra aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prevăzute pentru la toamnă.
„Regimul de la Moscova încearcă să controleze ţara mea prin şantaj energetic, organizând manifestaţii, comiţând atacuri cibernetice şi chiar punând la cale o lovitură de stat”, a declarat Maia Sandu în timpul unei conferinţe de presă alături de Macron.
În faţa acestor „tentative de ingerinţă care vizează în mod foarte clar să scindeze societatea moldavă (…), Franţa şi Uniunea Europeană sunt de partea voastră”, a declarat preşedintele francez.
„Poporul moldovean poate fi mândru de lupta sa paşnică pentru libertate” care „reprezintă o provocare pentru Rusia lui Vladimir Putin”, a insistat Emmanuel Macron.
Acordul semnat ulterior de miniştrii apărării ai celor două state prevede în special „deschiderea în următoarele luni a unei misiuni de apărare permanentă la Chişinău”, a precizat Macron, adăugând că „aceasta este doar o primă etapă”.
În domeniul economic, cele două state au parafat „o foaie de parcurs bilaterală ce identifică proiecte de viitor de dezvoltat împreună”.