Orașul Koblenz, care se află la confluența râurilor Rin și Moselle este unul dintre cele mai vechi orașe germane, fondat de romani în anul 9 î.Hr. În 1992, frumosul oraș și-a sărbătorit aniversarea celor 2000 de ani de istorie amintindu-și vechiul nume latin – „Confluentes”, datorită poziției sale geografice dintre cele două râuri.
Situat în sud-vestul Germaniei (în landul Renania-Palatinat), între patru lanțuri muntoase joase, podgorii imnese și păduri supebe, Koblenz oferă nenumărate atracții printre care: castele, muzee și biserici, iar orașul vechi vă invită să faceți cumpărături și să vă relaxați într-una din frumoasele piețe la terasa unui bar.
Acest loc plin de viață, de istorie și tradiții a fost un important centru defensiv și economic timp de secole. În Evul Mediu, Koblenz era sediul puternicilor arhiepiscopi din Trier, între anii 1798 și 1815 orașul a fost sub ocupație franceză, apoi a trecut în Prusia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, orașul a fost grav avariat, însă, după război centrul istoric a fost în mare parte reconstruit.
Astăzi, Koblenz este un important centru de transfer de mărfuri, pentru turism și pentru mediul rural din jur, care produce un vin excelent.
Orașul paote fi explorat și cu barca. Indiferent de râul pe care îl alegeți (de preferat ar fi ambele), sunt disponibile numeroase opțiuni de tur, de la excursii de una sau două ore cu barca fluvială până la aventuri mai lungi de croazieră peste noapte.
Unele dintre atracțiile orașului sunt situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Printre cele mai interesante obiective de vizitat se numără:
Orașul vechi – plimbându-vă pe străduțele înguste, din jurul Bisericii Maicii Domnului veți descoperi că centrul istoric al orașului, cu multe case în stil nordic, este cu adevărat pitoresc și fascinant. Între vizite vă puteți relaxa într-una din piețele frumoase, la terasa unui bar unde puteți servi ceva răcoritor;
Deutsches Eck sau Colțul Germaniei – se referă la fâșia lungă de promontori care se întinde de la Koblenz între râurile Rin și Moselle. Proiectat în apele celor două râuri, acest loc a fost o parte importantă a apărării naturale a orașului din 1216. Atunci s-a stabilit aici Ordinul Cavalerilor Teutoni, iar în apropiere se află rămășițele vechii lor fortificații, Deutschherrenhaus. Pe lângă priveliștile sale magnifice asupra râurilor și a Văii Rinului, Colțul Germaniei găzduiește impresionantul Monument al împăratului Wilhelm I, o statuie ecvestră spectaculoasă de 37 de metri înălțime, dezvelită în 1897. Privind pe celălalt mal al Rinului se poate admira în depărtare Cetatea Ehrenbreitstein care domină întreaga vale;
Cetatea Ehrenbreitstein – cândva, o cazarmă prusacă, această clădire mare ocupa o poziție strategică peste valea Rinului. Aflată la 118 metri deasupra orașului Koblenz, pe malul de est al Rinului, Cetatea Ehrenbreitstein a fost construită între 1817 și 1828 pe ruinele unui fort antic distrus de francezi. Acum, cetatea face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Situl, cu priveliștile uimitoare ale orașului și a celor două râuri este cel mai bine de văzut într-o călătorie palpitantă cu telecabina Koblenz (Seilbahn Koblenz). Pe lângă explorarea vechilor metereze ale fortului și a numeroaselor exponate, puteți vizita numeroase muzee, inclusiv Muzeul de Stat din Koblenz, cu bogatele sale colecții arheologice și istorice, și Memorialul Armatei Germane (Ehrenmal des Deutschen Heeres) dedicat celor căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.
De asemnea, puteți vizita muzeul de fotografie (Haus der Fotografie) și muzeul arheologic (Haus der Archäologie) situate aici;
Fântâna Schängel (Schängelbrunnen ) – unul dintre simbolurile orașului. Este situată în orașul vechi, în curtea Primăriei și amintește de perioada anilor 1800, când Koblenz făcea parte din teritoriul francez, iar copiii erau adesea botezați cu numele de Jean. În dialectul local, numele de origine franceză a devenit Schang, din care a derivat apoi cuvântul Schängel, care dă numele fântânii;
Deutscher Kaiser – un alt monument care nu trebuie ratat, este de fapt un turn gotic, care adăpostește în interior un restaurant foarte frumos;
Castelul Stolzenfels – reședința Principelui Elector, reprezintă unul dintre complexele prusace de cea mai mare valoare istorică și culturală;
Bazilica Sf. Castor – a fost construită acolo unde s-a celebrat încheierea Tratatului de la Verdun, pentru împărțirea regatului lui Carol cel Mare. În interior există o navă frumoasă cu bolți colorate și panoul Sf. Castor, pictat pe lemn;
Muzeul Mittelrhein – găzduit într-o casă frumoasă din secolul al XV-lea, muzeul colecționează obiecte tipice din regiune, sculpturi religioase din lemn din secolul al XIV-lea și numeroase pânze ale lui Januarius Zick, un pictor din zonă, din secolul al XVIII-lea;
Muzeul Ludwig – găzduiește o colecție de artă postbelică, cu lucrări ale artiștilor Pablo Picasso, Jean Dubuffet, Pierre Soulages și Serge Poliakoff.
Nu ratați o excursie cu barca prin Koblenz – așa cum spuneam mai sus, două dintre cele mai mari râuri ale Germaniei, Rinul și Moselle, se întâlnesc aici și pentru a privi orașul dintr-o altă perspectivă trebuie să îl vedeți navigând.
În ceea ce privește gastronomia, aceasta este un amestec de stil francez și tradiție germană și prezintă un număr mare de oferte de mâncăruri delicioase și vinuri care găsesc echilibrul potrivit între arome îndrăznețe și rafinament.
Cât privește cazarea, puteți alege să stați în imprejurimile centrului istoric, pentru a fi mai aproape de principalele atracții ale orașului. Sunt mai multe hoteluri în oras care feră condiții demne de apreciat.
Pentru a ajunge la Koblenz puteți ateriza pe aeroportul Frankfurt Hahn si de acolo să continuați cu o mașină de închiriat sau cu transportul public (ălătoria durează puțin peste o oră).
Cea mai bună perioadă pentru a vizita Koblenz este din mai până în septembrie, deoarece clima acestei zone vara este caldă și temperată, temperaturile fiind mai plăcute și zilele mai însorite, decât în restul anului. În plus, în această perioadă au loc diverse evenimente și festivaluri.