Coreea de Sud promite legături strânse cu Ucraina şi o relaţie bună cu Rusia

Externe

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol s-a angajat joi să cultive o „bună relaţie” cu Rusia, dar în acelaşi timp să menţină legăturile strânse cu Ucraina, spre care el exclude cu toate acestea orice livrare directă de armament, potrivit AFP.

Coreea de Sud este un important exportator de arme, căruia SUA şi aliaţii săi europeni îi solicită să facă mai mult pentru a ajuta Kievul. Însă Yoon a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, că „poziţia fermă” a ţării sale este de a nu furniza nicio armă letală unei ţări aflate în conflict.

Seulul „face tot ce poate pentru a furniza un ajutor umanitar şi un ajutor pentru reconstrucţie, în acord cu spiritul Constituţiei”, a declarat preşedintele sud-coreean.

Potrivit lui Yoon, relaţiile ţării sale cu Moscova au fost afectate de ceea ce Seulul şi Washingtonul prezintă drept livrări de arme ale Coreei de Nord către Rusia, pentru a fi utilizate în Ucraina.
„Exportul de arme ofensive din Coreea de Nord nu doar că susţine desfăşurarea ilegală a războiului împotriva Ucrainei, ci de asemenea încalcă clar (…) sancţiunile Consiliului de Securitate ale ONU legate de armele nucleare nord-coreene”, a subliniat Yoon Suk Yeol.

În pofida acestui lucru, „Rusia este o ţară cu care noi întreţinem o relaţie bună de multă vreme”, a adăugat el.
„Vom coopera de la caz la caz şi este posibil să ne opunem sau să rămânem în gardă în funcţie de diferenţele din poziţiile noastre, însă noi vom gestiona relaţia noastră cu Rusia pe cât de armonios este posibil”, a declarat Yoon.
Seulul are ambiţia să devină al patrulea cel mai mare exportator de arme din lume, după SUA, Rusia şi Franţa, un obiectiv deja realizabil, potrivit experţilor din domeniu.

Această ţară a vândut deja obuze de artilerie Washingtonului, însă în cadrul unui acord de „utilizator final”, ceea ce înseamnă că armata americană este cea care utilizează aceste muniţii.

Potrivit unor experţi, aceasta le permite SUA să furnizeze apoi propriile lor muniţii Kievului.
Coreea de Sud şi vecinul său Coreea de Nord sunt tehnic în război după ce conflictul din Coreea din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistiţiu, fără tratat de pace, între Seul şi Phenian, care ulterior s-a dotat cu arme nucleare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *