FACIAS se luptă în instanţă cu Ministerul Educaţiei din cauza condiţiilor deplorabile din şcoli!

Social

FACIAS se luptă în instanţă cu Ministerul Educaţiei din cauza condiţiilor deplorabile din şcoli!
În data de 10 iunie 2024, se va pronunţa soluţia în dosarul în care Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a chemat în judecată Ministerul Educaţiei. Motivul? Ignorarea drepturilor copiilor şi condiţiile şocante din unităţile de învăţământ din România.

Pe 23 august 2023, FACIAS a solicitat Ministerului Educaţiei să furnizeze informaţii detaliate despre starea dotărilor unităţilor de învăţământ şi măsurile luate pentru a garanta drepturile copiilor. Ce a făcut Ministerul? A ignorat o mare parte din solicitări, aşa că FACIAS a deschis o acţiune de instanţă. Dacă nici Ministerul Educaţiei nu are date despre condiţiile în care învaţă copiii României, cine ar trebui să le aibă?

Statistici şocante care arată adevărata faţă a învăţământului românesc

FACIAS a aflat cifrele dezastrului pentru elevii din România:
– 60% din spaţiile de învăţământ sunt periculoase pentru elevi
– 6.491 din 10.685 de clădiri funcţionează fără autorizaţie ISU
– 3.131 de clădiri nu au nici măcar autorizaţie sanitară.

De ce e nevoie de condiţii de învăţare?
Condiţiile în care elevii învaţă au un impact direct asupra performanţei lor şcolare şi asupra dezvoltării lor pe termen lung. Un mediu educaţional sigur şi adecvat nu doar că previne accidentele şi îmbolnăvirile, dar şi stimulează procesul de învăţare. Elevii care studiază în spaţii sigure şi bine echipate sunt mai motivaţi, mai concentraţi şi obţin rezultate mai bune la învăţătură. În plus, accesul la facilităţi educaţionale de calitate contribuie la formarea unei forţe de muncă bine pregătite şi competitive, esenţială pentru dezvoltarea economică a ţării.

Cum îi afectează pe copii aceste deficienţe?
Lipsa autorizaţiilor ISU şi sanitare expune elevii la riscuri majore. Pericolul de incendiu, igiena precară şi structurile nesigure pun în pericol viaţa şi sănătatea copiilor. Aceste deficienţe creează un mediu stresant, care afectează negativ capacitatea de concentrare şi învăţare. În plus, lipsa de dotări adecvate poate limita accesul la resurse educaţionale esenţiale, cum ar fi diverse laboratoare sau săli de sport funcţionale, aspecte care diminuează oportunităţile de dezvoltare atât educaţională, dar şi fizică a elevilor.

FACIAS va continua să monitorizeze această situaţie şi lupta pentru drepturile copiilor din România!
Comunicat de presă – Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *