Situat înToscana (provincia Pistoia -Italia), Collodi este un sat medieval, splendid ale cărui origini datează din secolul al XII-lea. Numele său este legat de numele lui Carlo Lorenzini, (autorul celebrei povești ale lui Pinocchio) care și-a petrecut o parte din copilărie aici și, de la care și-a luat ulterior pseudonimul – Collodi.
Satul este format din case mici străzi pietruite, cocoțate pe un deal abrupt la baza căruia se află pe de o parte Cetatea Antică, iar pe cealaltă maiestuoasa Vila Garzoni, care stă pe ruinele vechiului castel medieval și care pare să susțină întregul sat.
Acest sat, suspendat între realitate și legendă este un mozaic de culori, unde fiecare colț pare să spună o parte din faimoasa poveste a lui Pinocchio, datorită căruia a devenit o adevărată destinație turistică, unde vizitatorii se pot scufunda în magia acestei povești alături de personajele sale de neuitat.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Parcul Pinocchio (cea mai cunoscută atracție a satului) – inaugurat în 1956 este mai degrabă un muzeu în aer liber,decât un parc de distracții obișnuit. Ideea Parcului Pinocchio a luat naștere în 1951, când un grup de artiști a luat parte la un concurs anunțat de primarul de la acea vreme din Pescia, profesorul Rolando Anzilotti, pentru realizarea unui monument decorativ dedicat acestui personaj amuzant – Pinocchio, care a culminat apoi în 1956 cu construcția primei părți a parcului și a Piazzettei dei Mosaici, unde principalele scene din povestea lui Pinocchio sunt reproduse prin mozaicurile colorate și decorațiunile din jurul pieței.
Parcul în sine este un loc al activităților culturale unde se organizează diverse expoziții de artă și ilustrații inspirate din lectura copiilor și povestea lui Pinocchio, ateliere de creație de păpuși și spectacole de păpuși și marionete ce încântă vizitatorii de toate vârstele. De-a lungul anilor, parcul a avut parte de îmbunătățiri continue, de exemplu,în 1963 a fost inaugurat Osteria del Gambero Rosso – un restaurant mare în care se poate servi masa, iar în 1972 a fost construită Paese dei Balocchi( Țara Jucăriilor), o continuare a parcului original și o potecă presărată cu douăzeci și una de statui de bronz care înfățișează personajele din poveste. Poteca labirintică, vegetația deasă și plantele existente contribuie, de asemenea la crearea atmosferei de basm;
Villa Garzoni – una dintre cele mai frumoase și mai bine conservate din Italia. Construcția sa datează din prima jumătate a secolului al XVII-lea și este opera arhitectului luchez Ottaviano Diodati cu participarea proprietarului marchiz Romano Garzoni. Vila păstrează în interior diverse opere de artă, cum ar fi frescele lui Angelo Michele Colonna, numeroase picturi valoroase precum și mobilier de înaltă calitate datând din secolele XVIII-XIX.
Complexul spectaculos al Vilei Garzoni este completat de casa de vară si mai ales de gradina sa italiană magnifică – Giardino Garzoni (una dintre cele mai frumoase din Italia). Grădina, începută în prima jumătate a secolului al XVII-lea și finalizată spre sfârșitul secolului următor este o adevărată capodoperă de acest gen.
Cu scările sale monumentale, fântâni artistice, labirinturi de gard viu, paturi de flori, statui, terase, grădina este o capodopera a arhitecturii peisagistice care încântă vizitatorii prin frumusețea și simetria sa.
În 2007 grădina a fost îmbogățită cu Casa Fluturilor Collodi – o seră mare de sticlă în interiorul căreia a fost recreat un mediu în care trăiesc zeci de fluturi din zone ecuatoriale sau tropicale. Grădina Vilei Garzoni găzduiește evenimente și concerte care dau și mai multă valoare locului;
Collodi Castello (sfârșitul secolului al XII-lea) – situat într-o poziție strategică pe vârful unui deal, la 244 de metri deasupra nivelului mării, Collodi Castello arată ca o adevărată „cascadă” de căsuțe urcând pe panta unui deal abrupt, aproape ținută în „cădere” de arhitectura barocă, impunătoare a Vilei Garzoni, construită pe ruinele castelului medieval.
De-a lungul străzilor înguste, pavate cu piatră, casele își păstrează planul medieval, iar în partea de sus a satului se află Biserica San Bartolomeo. Situată în vârful centrului medieval, biserica romană datează din al XII-lea. De-a lungul vremii a suferit numeroase modificări. În interior se păstrează și astăzi o masă, statuile unor sfinți care datează din secolul al XVI-lea, o sculptură din lemn policrom, Fecioara cu Pruncul (secolul al XV-lea) și un Crucifix din secolul al XVII-lea de Santi Guglielmi.
Dar mai presus de toate, păstrează o orgă prețioasă realizată în 1762 de către meșterul maestru, Michelangelo Crudeli – un instrument muzical de mare valoare. La biserica San Bartolomeo este posibil să participați la unele dintre concertele speciale și să ascultați sunetul foarte căutat al acestei vechi orgi;
Via della Fiaba – un traseu conceput pentru cei care iubesc mersul pe jos și natura, ce e șerpuiește între Pescia și Collodi pe dealurile care înconjoară cele două sate și care își ia numele de la faptul că traseul este presărat cu instalații artistice originale care îi poartă pe vizitatori în atmosfera de basm a lui Pinocchio.
În ceea ce privește gastronomia, bucătăria din Collodi și în special din Toscana oferă mâncăruri bogate în ingrediente și arome delicioase. Pe lângă paste și pizza sau legendara focaccia servită alături de platouri cu mezeluri și brânzeturi, printre preparatele tradiționale se numără Ribollita – o supă rustică pe bază de legume sau Cinghiale in umido -mistreț înăbușit, un preparat foarte gustos, care conține esența pădurilor toscane, servite alături de un vin bun, căci Toscana este o zonă a vinurilor grozave – un pahar de Chianti (vinul roșu prin excelență al regiunii), sau un Brunello di Montalcino (un alt vin prestigios). Printre vinurile albe, Vernaccia di San Gimignano este o alegere excelentă. Ca și desert încercați Torta coi bischeri – un desert tradițional irezistibil.
Cât privește cazarea, fiind un sat foarte mic, Collodi nu oferă prea multe posibilități de cazare în afară de câteva apartamente, elegant renovate care se află în clădirile medievale. Dar puteți alege să vă cazați și în structurile din satele din apropiere – San Gennaro și Petrognano, unde, pe lângă apartamente de închiriat găsiți și pensiuni sau puteți alege să rămâneți peste noapte în orașul Pescia care este situat la câțiva kilometri distanță, unde oferta este mult mai mare și mai variată.
Collodi este situat la mică distanță de principalele orașe din Toscana, precum Florența și Pisa, fiind ușor accesibil atât cu mașina, cât și cu transportul public.
De asemenea, atât din Lucca, cât și din Pescia (unde sosește trenul), există legături directe de autobuz.