Orașul Sighișoara, situat în România, în inima Transilvaniei este singurul oraș medieval locuit din Europa. Străzile sale pietruite care șerpuiesc între case colorate, ce au fost cânva locuite de sași, și atmosfera sa intimă și primitoare, dau acestei locații o notă de magie care facinează toți vizitatorii.
Această mică bijuterie bogată în istorie și cultură, care pară să iasă dintr-un basm datează din perioada medievală, când sașii au ajuns în Transilvania în secolul al XII-lea. În trecut, Sighisoara a fost un important centru comercial protejat de un zid gros si de 14 turnuri, din care azi au mai ramas doar 9: Turnul cu Ceas, Turnul Tăbăcarilor, Turnul Cositorilor, Turnul Frângherilor, Turnul Măcelarilor, Turnul Cojocarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Fierarilor și Turnul Cizmarilor.
Turnurile care au dispărut de-a lungul vremii sunt: Turnul Aurarilor, Turnul Țesătorilor,Turnul Lăcătușilor, Turnul Dogarilor și Turnul Zidarilor.
În anul 1999 orașul a fost inclus în Patrimoniu Mondial UNESCO. Cu atmosfera sa de poveste, astăzi, Sighișoara atrage mii de turiști din toată lumea. Centrul istoric perfect conservat, găzduiește în fiecare an ( în ultima sătptămână a lunii iunie) Festivalul „Sighișoara medievală” unde se întâlnesc cavaleri, domnițe și zâne care se bucură de muzică și dans, parade, teatru și ateliere medievale interactive, alături de Vlad Țepeș care este prezent la acest festival.
Orașul medieval, închis între zidurile fortificate, este situat pe dealul de deasupra râului Tarnava Mare. Piata Cetatii, cu restaurantele si magazinele de artizanat, este chiar în inima sa și poate fi accesată cu ușurință în câteva minute, indiferent de punctul dumneavoastră de acces, la fel ca și diferitele puncte de interes din această zonă.
De asemenea, Sighișoara este cunoscută și pentru că a fost locul de naștere al lui Vlad Țepeș, care l-a inspirat pe scriitorul irlandez, Bram Stroker să scrie romanul Dracula, în care, Contele Dracula (personajul principal) a devenit unul dintre cei mai renumiți vampiri din literatură.
Printre cele mai interesante atracții se numără:
Turnul cu ceas – un semn distinctiv al Sighișoarei a cărui construcție a fost începută la sfârșitul secolului al XIII-lea și a fost terminat de sași în 1556. Cu cei 64 de metri înălțime, turnul este vizibil din fiecare colț al orașului. Inițial avea două etaje, iar în secolul al XVI-lea s-au adăugat două etaje, balconul și un acoperiș nou. În 1676 un incendiu a distrus acoperișul, stricând și o parte a turnului, iar actualele cinci turnulețe în stil baroc de pe acoperiș au fost reconstruite în 1677. În trecut, Turnul a adăpostit Primăria, curtea și arhiva, în timp ce astăzi găzduiește Muzeul de Istorie din Sighișoara înființat în 1898. Dacă urcați în interior, de la balconul ultimului etaj vă puteți bucura de o priveliste superbă asupra centrului istoric si a văii înconjuratoare;
Biserica Mănăstirii – situată lângă Turnul cu Ceas, biserica a fost construită în stil gotic târziu, cu două nave și două rânduri de stâlpi. Biserica stă pe terenul pe care, în 1289, a fost construită o mănăstire dominicană și demolată în 1888. Interiorul bisericii este în principal în stil baroc, în timp ce exteriorul este în stil gotic. Astăzi Biserica, reconstruită în 1677, păstrează în interior o cristelniță din bronz din 1440 precum și sculpturi și covoare orientale din secolele XVI și XVII. Lângă biserică se afla statuia lui Vlad Tepeș;
Casa lui Vlad Dracul (domnul Țării Românești între 1436 și 1442 și din 1443 până în 1447) – casa lui Vlad Dracul este cea mai veche construcție civilă din Cetatea Sighișoara și este casa în care, în anul 1431 s-a născut Vlad Țepeș (fiul lui Vlad Dracul). Vlad Țepeș a fost asociat cu mitul vampirului care este cunoscut în întrega lume. Astăzi, clădirea găzduiește la parter un magazin de suveniruri, în timp ce la etaj este un restaurant tematic în care au fost descoperite câteva fresce foarte vechi, și, de asemenea, camera lui Dracula unde s-ar putea să dați față în față cu el. Tot aici se află și un mic muzeu – Muzeu al Armelor, cu o colecție de săbii, săgeți, armuri și alte echipamente militare medievale;
Casa cu Cerb – datează din secolul al XVII-lea și și-a păstrat aspectul inițial, în ciuda faptului că a fost reconstruită în 1691, după ce a fost distrusă în incendiul din 1676. Denumirea casei provine de la pictura murală de pe un colț al casei care reprezintă doi cerbi în mărime naturală cărora le-a fost adăugată aceeași pereche de coarne;
Casa Veneziană – care datează din secolul al XVI-lea și are o frumoasă fațadă în stil gotic venețian. Legenda spune că primarul era îndrăgostit de o venețiană și pentru ca ei să nu i se facă dor de orașul natal, a decis să dea o notă venețiană casei sale;
Turnul Tăbăcarilor – a fost construit în 1583 cu scopul de a proteja curtea interioară a Turnului cu Ceas;
Biserica din Deal – o biserică evanghelică construită în etape, între 1345-1525 și închinată Sfântului Nicolae. În interior se păstrează câteva fragmente de fresce din 1480. Această biserica este a patra biserică gotică din Transilvania și unul dintre cele mai valoroase monumente ale orașului Sighișoara. În ultimii ani, Biserica de pe deal a fost în centrul unor importante lucrări de restaurare, prima a avut loc în 1934 și a doua în 2003, cu cea din urmă câștigând premiul „Europa Nostra” oferit de Uniunea Europeană pentru angajamentul notabil, pentru conservarea patrimoniului istorico-cultural. La biserică se poate ajunge printr-o scară acoperită din lemn, cunoscută sub numele de
Scara școlarilor – cu 300 de trepte a fost construită în anul 1642. Scara cu pereții de lemn a fost acoperită cu șindrilă, avand scopul de a proteja elevii (care urmau această cale spre Liceul „Josef Haltrich”) de vânt, ploaie, soare sau ninsoare. În urma modificărilor din 1849, au rămas doar 175 de trepte. Ultima renovare a scării a fost facută între anii 1965-1966;
Turnul Macelarilor – a fost construit în secolul al XV-lea, în forma octogonală și reconstruit în secolul al XVI-lea în formă hexagonală cu scopul de a îmbunătăți vederea asupra micului bastion construit chiar în fața turnului. Acest turn a avut un rol foarte important în apărarea cetății de amenințările venite din Occident;
Turnul Cojocarilor – datând din secolul al XV-lea. A fost distrus de incendiul din 1676, dar reparat ulterior;
Turnul Cizmarilor – datând din 1522 era turnul în care se depozitau cantități mari de praf de pușcă și de aceea a fost complet distrus în timpul incendiului din 1676. Turnul care se poate admira, astăzi este noul turn reconstruit în 1681, complet în stil baroc. În interiorul turnului au fost descoperite două inscripții importante păstrate în colecția Muzeului de Istorie. Astăzi, în interior există un post de radio.
În ceea ce privește gastronomia, în Sighișoara găsiți specialități locale și tarabe stradale care produc dulciuri transilvănene, printre care Kurtoskalakcs (cozonac secuiesc), Langoș și Minciunele( unfel de gogoși răsucite, prăjite și pudrate cu zahăr farin).
Printre mâncărurile tipice găsiți Gulaș (supă sau tocană de carne și legume foarte condimentate cu boia și chimen uscat), sarmale, mici, carne la gratar cu mămaligă, branză cu smântână și mămăligă, ciorbă de fasole în pită, toate acestea servite alături de o pălincă sau un pahar de vin bun din zonă.
Cât privește cazarea, este indicat să rămâneți peste noapte în interiorul Cetății sau în împrejurimile sale imediate, astfel încât să vă puteți deplasa pe jos pentru că toate punctele de interes, dar și barurile, restaurantele și magazinele sunt concentrate aici.
Sighișoara oferă mai multe feluri de structuri de cazare, de la mici pensiuni la hoteluri de lux – există și un hotel din lanțul Doubletree by Hilton, potrivit pentru cei care caută tot confortul, dar de asemenea, trebuie menționat faptul că și hotelurile mai puțin prestigioase sunt capabile să ofere servicii excelente la prețuri cu adevărat competitive. Printre locurile de cazare interesante se numără: Casa Otto, Casa Savri, pensiunea Casa cositorarului Boutique, Mercure Sighisoara Binderbubi Hotel & Spa.
Sighișoara se află la aproximativ 300 de kilometri de București ( capitala României), iar cele mai apropiate aeroporturi sunt în Cluj-Napoca (169 km, aproximativ 2 ore și 20 minute cu mașina) și Sibiu (100 km), aproximativ 1h și 40 de minute cu mașina. Se poate ajunge și cu trenul – există legături din Brașov și București. Pentru cei care sosesc cu mașina, există numeroase parcări de-a lungul străzilor (unele contra cost) unde puteți parca în siguranță. Centrul Sighișoarei – Cetatea se poate vizita pe jos, distanțele nu sunt excesive.