Congresul „Dreptul copiilor români în străinătate”

Social

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, a participat la Congresul „Dreptul copiilor români în străinătate”, găzduit la Palatul Parlamentului de Centrul European pentru Integrare și Drepturi din Austria și Asociația DAR. Evenimentul a reunit atât politicieni, experți în domeniu, cât și reprezentanți ai societății civile din țară și din diaspora.

Discuțiile s-au axat pe :
– nevoia de intervenție a statului român pentru protejarea copiilor români din străinătate, când există riscul separării de familie.
– evitarea alienării de familie.
– sprijin, inclusiv financiar, dacă părinții copiilor români solicită, pentru a obține respectarea drepturilor lor.
–Copiii au drepturi oriunde s-ar afla – acasă la părinții naturali, în familii substitutive, în instituții de îngrijire sau la scoală.

Părinții și familiile, grupurile profesionale care lucrează cu copiii, precum și orice cetățean responsabil ar trebui să știe de existența acestor drepturi. Iar autoritățile publice locale și centrale au obligația de a garanta și promova drepturile copilului.

Anca Hendea, secretar de stat MFTES:
În acest context, vă reaminesc că Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în calitate de coordonator de reforme și investiții pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, anunță că lucrările la primele 10 centre de zi pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie încep să prindă contur. Lucrările sunt avansate și reprezintă un model de bune practici pentru celelalte comunități înscrise în program.
Toate aceste centre au ca termen final luna august 2025, iar valoarea accesată de fiecare autoritate locală este de aproximativ 2 milioane de lei.

În România s-au născut peste 155.000 de copii în cursul anului trecut. Sub 25.000 de copii, cu cetăţenie română, au venit pe lume în străinătate, pe parcursul anului 2023, majoritatea în Republica Moldova, Germania, Marea Britanie, Italia şi Franţa, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne.
În același timp, peste 20.000 de copii din România au ambii părinţi la muncă, peste hotare, sau provin din familii în care părintele, unic susţinător este plecat.

Țara noastră are peste 6 milioane de români care trăiesc și muncesc în afara granițelor, conform statisticilor.
Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni organizeaza tabere pentru copiii români din străinătate.

Specialiștii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, instituție aflată în subordinea MFTES, realizează activități specifice dedicate protecției copilului, acționează constant, prin proiecte naționale și colaborări internaționale.
Comunicat de presa – Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *