Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de externe Luminiţa Odobescu – întrevedere cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Franţei

Politica

Ministrul afacerilor externe Luminiţa Odobescu a avut luni, 4 noiembrie 2024, la Paris, o întrevedere cu ministrul pentru Europa şi afaceri externe al Franţei, Jean-Noel Barrot. Întrevederea a avut loc în marja vizitei de lucru întreprinse la Paris de prim-ministrul României, Ion-Marcel Ciolacu.

În cadrul discuţiei cu omologul francez, ministrul Luminiţa Odobescu a salutat nivelul excelent al relaţiei româno-franceze, reflectate într-un Parteneriat Strategic solid. Au fost, totodată, abordate priorităţile de acţiune pe linia celor două diplomaţii, în perspectiva anului viitor, când se vor împlini 145 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale.

Şeful diplomaţiei române a punctat caracterul dinamic al cooperării economice, reflectat în creşterea constantă a schimburilor comerciale bilaterale, precum şi cooperarea eficientă în numeroase sectoare, inclusiv în planul educaţiei şi cel cultural.

Ministrul Luminiţa Odobescu a evidenţiat relevanţa specială a cooperării celor două ţări în domeniul apărării, reiterând aprecierea părţii române pentru contribuţia solidă a Franţei la consolidarea securităţii Flancului Estic, îndeosebi prin asumarea rolului de naţiune-cadru a Grupului de Luptă al NATO dislocat la Cincu. A subliniat, totodată, importanţa pe care România o acordă conturării unei abordări strategice a UE la Marea Neagră, în complementaritate cu viziunea NATO, având în vedere importanţa strategică a regiunii sub aspect securitar, energetic şi al conectivităţii.
Ministrul român de externe a evidenţiat importanţa continuării acţiunii unitare şi solidare la nivelul Uniunii Europene, România şi Franţa fiind ambele susţinătoare ferme ale avansării Uniunii pe aceste baze.

Oficialul român a adresat mulţumiri pentru sprijinul Franţei atât pentru finalizarea procesului de aderare a României la spaţiul Schengen, cât şi în vederea obţinerii de către ţara noastră a statutului de membru al OCDE.

În cadrul discuţiilor, a fost reiterat sprijinul solid al celor două ţări pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, a fost acordată o atenţie specială evoluţiilor din Republica Moldova, inclusiv în contextul post-electoral de la Chişinău, fiind salutată victoria preşedintei Maia Sandu în recentele alegeri prezidenţiale. În context, a fost convenită continuarea cooperării şi coordonării strânse în sprijinul Chişinăului într-o etapă esenţială pentru democraţia, rezilienţa şi viitorul european al Republicii Moldova. Comunicat de presă – Ministerul afacerilor externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *