La Muzeul Naţional de Artă al României, un spaţiu definitoriu pentru rolul culturii în societate, cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Brazilor de Crăciun care va avea loc în data de 5 decembrie 2024 are caracterul unei ediţii-manifest, dedicată accesului egal la educaţie de calitate.
De această dată, artişti şi designeri de renume au creat 23 de brazi unicat, care vor fi licitaţi în seara de gală la Muzeul Naţional de Artă al României.
La cele 23 de ediţii anterioare ale Festivalului Brazilor de Crăciun au fost strânse fonduri de 9.102.000 euro, care au sprijinit 257.127 copii, astfel:
* 187.732 copii au primit sprijin socio-economic pentru familiile lor, precum şi consiliere psihologică;
* 10.372 copii au fost incluşi în grădiniţe estivale;
* 5.224 copii au fost recuperaţi prin Programul „A Doua Şansă”;
* 52.799 copii au fost integraţi în programele de educaţie remedială;
* 102 biblioteci şcolare au fost dotate cu 76.000 de cărţi.
Început în anul 2021, parteneriatul dintre Muzeul Naţional de Artă al României şi Salvaţi Copiii România a însemnat în anii parcurşi împreună peste 1.000 de ateliere diverse de care au beneficiat 850 de copii. Mulţi dintre aceştia au vizitat în această perioadă pentru prima dată Muzeul Naţional de Artă al României şi au luat contact cu capodoperele artei româneşti şi universale. În anul 2024 această colaborare s-a concretizat şi într-o expoziţie dedicată Zilei Internaţionale a Copilului cu lucrări realizate de copii cu nevoi sociale. Colaborarea va continua şi pe parcursul anului 2025.
„Unul dintre cele mai rodnice parteneriate ale MNAR este cel cu organizaţia Salvaţi Copiii. Oferim cadrul pentru o excepţională expoziţie de artă contemporană cu caracter caritabil, dar şi programe educative desfăşurate la muzeu pe tot parcursul anului pentru copiii şi tinerii aflaţi în programele organizaţiei. Ideea care animă acest parteneriat este că educaţia şi cultura fac parte din nevoile fundamentale ale fiinţei umane”, afirmă Călin Stegerean, directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României.
Record de generozitate
Numai anul trecut, Festivalul Brazilor de Crăciun a reuşit să adune fonduri de un milion de euro, pentru restabilirea dreptului egal la educaţie pentru copiii aflaţi în risc sever de sărăcie şi excluziune socială. Cei 22 de brazi licitaţi în seara de gală a Festivalului Brazilor de Crăciun, organizată în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României, au asigurat astfel sprijin socio-educaţional pentru 16.000 de copii.
În cadrul Galei Festivalului Brazilor de Crăciun, brazii concepuţi şi donaţi de către designeri şi artişti recunoscuţi din România au fost licitaţi cu sume cuprinse între 10.000 şi 140.000 de euro, de companiile care şi-au asumat rolul de actori majori ai responsabilităţii sociale. În total, suma strânsă a fost de un milion de euro din licitaţia brazilor, vânzarea biletelor de tombolă şi sponsorizări.
Doi brazi şi-au disputat primul loc:
* UNTOLD CREATIVE TEAM – bradul Metamorphosis, care a fost licitat cu 140.000 euro de către Kaufland România şi Catena;
* – Bradul SALVAŢI COPIII, cu sprijinul ŞTEFANIEI MIRCEA -Sunete magice de Crăciun a obţinut suma de 140.000 euro, prin efortul comun al Kaufland România, Druid, KULTHO Forever Diamonds, Romanian Business Consult, Banca Comercială Română.
Următorii brazi licitaţi au fost:
* ENDORPHIN LAB – ADONIS ENACHE & ATELIER DUAL – Bradul cu Poveşti – 130.000 euro – au licitat KRUK România şi Clifford Chance Badea;
* – DOINA LEVINTZA – Bradul Crăiasa Zăpezii – 100.000 euro – a licitat Catena;
* – MIHAI POPESCU şi Tino Mob & TWINS STUDIO – bradul Laolaltă – 65.000 euro – a licitat Banca Comercială Română.
Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România, a vorbit despre marginalizarea copiiilor provenind din medii vulnerabile şi nevoia de a dezvolta politici publice consistente, pentru a-i spijini în mod real pe aceşti copii: „Un copil al cărui acces la educaţie, la servicii de sănătate, la comunitate este limitat e un copil care nu se poate dezvolta potrivit potenţialului pe care îl are. De aceea este crucial accesul la educaţie, laolaltă cu politici sociale integrate, care să corecteze vulnerabilităţile. Sărăcia omoară educaţia, iar responsabilitatea noastră e să diminuăm cât mai mult efectele sărăciei asupra copiilor.”
Sărăcia ucide educaţia
Daniela şi Isabela sunt beneficiare ale programului Şcoală după Şcoală Cluj-Napoca, care se desfăşoară la Şcoala Gimnazială Tureni. Fetiţele au 10, respectiv 9 ani şi mai au şase fraţi: cinci băieţi şi o fată. Zece suflete înghesuite şi înfrigurate sub un tavan jos, cu găuri, cu un dulap şi trei paturi mai mult rupte. Apa o aduc pe rând, cu greutate iarna, de la o cişmea aflată la 300 de metri de casă. În aceeaşi curte locuieşte bunica maternă, care are două camere. În una din ele lasă să doarmă doi-trei copii ai familiei, în schimbul curăţeniei, ajutorului în gospodărie, gătitului sau adusului de apă. Toate acestea sunt motive pentru care copiii nu merg zi de zi la şcoală, nici nu au timp să se joace. Într-una din vizite, întrebând de ce nu a fost Daniela la şcoală, bunica mi-a răspuns că trebuia să o ajute să facă curăţenie.
Conform celei mai recente anchete realizate de Salvaţi Copiii România, în rândul familiilor beneficiare ale programelor, organizaţiei:
* 51,58% afirmă că au un venit de sub 400 lei/membru de familie,
* 32,48% dintre familii declară un venit sub 600 lei/membru de familie,
* doar 15,9% spun că venitul pe membru de familie depăşeşte 600 lei.
Astfel:
* 43% afirmă că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar;
* 36% dintre părinţii copiilor afirmă că banii abia le ajung de la o lună la alta;
* 17% spun că reuşesc să se descurce cu banii pe care îi au.
Note pentru redactori: În România, 39% dintre copiii sunt expuşi riscului de sărăcie şi excluziune socială, fiind afectaţi de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supravieţuirea sau un trai decent, de izolarea socială şi educaţională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriţie, în acord cu vârsta şi nevoile biologice şi la servicii socio-educaţionale şi de sănătate de calitate.
Ancheta privind condiţiile de viaţă ale populaţiei (Eurostat, 2023) arată că numărul gospodăriilor care nu îşi permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/peşte sau alt tip echivalent de proteine a crescut de la 22,1% în 2022 la la 23,3% în anul 2023. Procentul în rândul familiilor cu trei sau mai mulţi copii este de 33,2%, în cazul familiilor monoparentale procentul este de 21,9%.
Această realitate se reflectă în participarea copiilor la educaţie, cifrele indicând faptul că 214.936 de copii între 7 şi 17 ani erau în afara şcolii, la 1 ianuarie 2023, în timp ce 33.882 de elevi se aflau în abandon şcolar.
Creatorii care au realizat anul acesta brazi unicat sunt:
DOINA LEVINTZA – OMID GHANNADI & LE STORE – ADELA PARVU DESIGN & NEON LIGHTING – DIANA NICOLAIE & ELA CRĂCIUN – UNTOLD CREATIVE TEAM – LAURA HÎNCU & CREATIV INTERIOR – MIHAI POPESCU & TWINS STUDIO – DHANIEL NORA, cu sprijinul SEPHORA – SMILEY & HAHAHA PRODUCTION – ENDORPHIN LAB – ADONIS ENACHE & ATELIER DUAL – NICU BOCANCEA & FLORĂRIA IRIS – SIMONA & GABRIEL GHERASIM – GALLANTIQUE BOUTIQUE & prof. ANCA IORGA – ANDREEA MOGOŞANU, MOOGU & JOVSKY STUDIO – ARCHITECTURAL CHRISTMAS – ANA & MARIA MOHONEA – ROXANA ACHIM & TEILOR – SUMMER WELL CREATIVE LAB & KAUSTIK – GHEORGHE LIŞIŢA – OANA MANOLIU, în colaborare cu DAN MANOLIU & MARIANA CHISAR – TVR – OANA VLĂDILĂ şi OANA MIREA – House of VLAdiLA – IULIA TOTOIANU & LIBRIS – ARH. ROXANA DAN – STUDIUM ON SPACE / LISA & CO. – DAMIANA PăUN – VORBEŞTE LUMEA, PROTV.
Acestora li s-a alăturat SALVAŢI COPIII, cu sprijinul ŞTEFANIEI MIRCEA. Comunicat de presă – Salvaţi Copiii România