În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2024, are loc Târgul de Sfântul Andrei, în curtea Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din strada Monetăriei, Nr. 3. Intrarea este gratuită.
Creatorii populari veniţi la acest eveniment expun o diversitate de ţesături și costume tradiţionale specifice fiecărei zone folclorice, ceramică pictată cu motive inspirate din cusăturile cămășilor tradiționale românești, vase din lut, icoane, covoare ţesute la război, obiecte de gospodărie din lemn crestat, sumane și cingători, mic mobilier săsesc viu colorat, măști populare pentru colindele sărbătorilor care se apropie.
Iubitori de frumos, artizanii prezenți vin cu ornamente de Crăciun, vestimentație și figurine din lână împâslită, obiecte de decor din lemn și din sticlă pictate manual, bijuterii unicat din argint, haine și jucării croșetate, articole tricotate manual pentru copii și adulți, accesorii din piele, lumânări parfumate din uleiuri organice, cosmetice făcute doar din ingrediente naturale și chiar cocarde tricolore pentru ziua de 1 Decembrie.
Toate regiunile țării sunt prezente cu produse gastronomice savuroase. Brânzeturi proaspete și maturate, zacuscă și șerbeturi, țuică de prune și palincă de gutui, turtă dulce și plăcinte, prăjituri și ciocolată de casă, murături și dulcețuri pe alese, miere și păstură, fructe și legume de la producători, kürtőskalács.
Colecționarii de antichități au, ca de obicei, nenumărate obiecte care poartă farmecul vremurilor trecute.
Bucătari pricepuți vor ademeni vizitatorii cu delicioase mâncăruri calde. Sarmale cu carne și de post, „pomana porcului” la ceaun, cârnați măcelărești și crap la grătar sunt doar câteva dintre acestea.
Duminică, de Ziua Națională, sărbătorim tradițional, cu fasole cu ciolan afumat și vin fiert, așa cum suntem obișnuiți din generație, în generație.
Curtea „Muzeului de la Șosea”, cum i se mai spune Muzeului Național al Țăranului Român, este locul cel mai potrivit pentru a petrece românește pentru cei care participă la parada de 1 Decembrie, dar și pentru cei care pot ajunge pe parcursul intregii zile. Evenimentul este organizat de Asociaţia Kogaion 115.
Târgul poate fi vizitat între orele 10.00 și 18.00. Intrarea la târg se face prin bulevardul Kiseleff, str. Monetăriei și bulevardul Ion Mihalache.