Marţi, 10 decembrie a.c., a avut loc, în format online, reuniunea Comitetului Comun de Monitorizare privind închiderea Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova. Întâlnirea de bilanţ a avut drept scop prezentarea, de către Autoritatea de Management, a stadiului implementării programului şi a rezultatelor obţinute la final de program.
Programul Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 a finanţat 84 de proiecte, cu o valoare totală de 99,67 milioane de euro, din care 73 milioane euro au reprezentat fonduri nerambursabile. Proiectele au vizat atât investiţii în domeniile educaţiei, sănătăţii, culturii, transportului, situaţiilor de urgenţă, cât şi schimburi de experienţă, instruiri comune, planuri şi strategii comune ale partenerilor din cele două state participante. Mai mult, datorită facilităţilor oferite prin modificarea cadrului legal de către Comisia Europeană, au fost acordate finanţări suplimentare, menite să sprijine în special acele proiecte performante, dar care au fost afectate de creşterea preţurilor materialelor de construcţie şi a forţei de muncă în domeniu.
Până la data reuniunii, au fost plătite beneficiarilor 65,59 milioane de euro, constând atât în prefinanţări, cât şi în plăţi finale pentru proiectele care şi-au încheiat deja activităţile, iar, în perioada imediat următoare, pe măsură ce este analizată documentaţia, vor fi făcute plăţi şi către restul beneficiarilor.
La întâlnire au participat reprezentanţii Autorităţii de Management (MDLPA), ai Secretariatului Tehnic Comun (BRCT Iaşi), ai autorităţilor locale şi regionale din judeţele şi oblasturile care fac parte din aria programului, precum şi reprezentanţii Autorităţilor Naţionale din cele două state şi ai Comisiei Europene.
Comunicat de presă – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei