Emisarul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a cerut miercuri, la Damasc, organizarea de „alegeri libere şi corecte” după perioada de tranziţie, insistând asupra necesităţii unui „ajutor umanitar imediat” într-o ţară devastată după 13 ani de război, relatează AFP.
Geir Pedersen a încheiat o misiune la Damasc, în timpul căreia s-a întâlnit duminică cu liderul noilor autorităţi siriene, Abu Mohammad al-Jolani, pe numele său real Ahmed al-Shareh.
„Cred că este important să spunem că există multă speranţă, că asistăm în prezent la începuturile unei noi Sirii”, a spus emisarul ONU într-o declaraţie pentru jurnalişti.
„O nouă Sirie (…) care va adopta o nouă Constituţie care să garanteze un nou contract social pentru toţi sirienii şi care va organiza alegeri corecte şi libere” după perioada de tranziţie, a mai spus el.
Emisarul ONU a subliniat importanţa de a avea „o tranziţie politică care să includă cel mai larg spectru al societăţii siriene şi al partidelor siriene”.
O coaliţie de grupări rebele condusă de islamiştii din Hayat Tahrir al-Sham (HTS), al cărui lider este Jolani, a preluat puterea în Siria pe 8 decembrie, înlăturându-l de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad, care a condus ţara timp de peste 20 de ani.
Coaliţia l-a numit pe Mohammad al-Bashir premier responsabil cu tranziţia, care a promis că va „garanta drepturile tuturor”. Mandatul său de premier de tranziţie se va încheia pe 1 martie.
Pedersen a recunoscut că „există stabilitate la Damasc, dar provocările persistă în alte zone”. El a spus că „una dintre cele mai mari provocări este situaţia din nord-est”, unde kurzii au stabilit zone autonome şi unde au loc lupte între forţele lor şi grupurile pro-turce.
Statele Unite au anunţat marţi prelungirea unui armistiţiu, sub egida Washingtonului, între forţele dominate de kurzi şi grupările pro-turce din Manbij, o zonă majoritar arabă.
„Sunt foarte încântat să constat că armistiţiul a fost prelungit şi pare să continue, dar noi sperăm să vedem o soluţie politică”, a mai declarat emisarul ONU.