Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, marcată anual pe 4 februarie, are scopul de a crește conștientizarea asupra impactului cancerului, promovând prevenirea, depistarea timpurie și tratamentul acestei boli. Începând cu anul 2025, tema evenimentului va fi „Uniți prin Unicitate”, punând accent pe faptul că fiecare experiență cu cancer este unică și subliniind importanța poveștilor individuale în discuțiile globale despre îngrijire și suport. Acest mesaj încurajează o abordare centrată pe pacient.
Conform celor mai recente date publicate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), OECD și alte surse europene, cancerul a devenit principala preocupare de sănătate publică în România. Așadar, câteva dintre cele mai relevante statistici sunt:
România are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalității cauzate de cancer din Uniunea Europeană: Rata mortalității prin cancer în România este de 264 la 100.000 de locuitori, comparativ cu media UE de 247. În 2020, prevalența pe cinci ani a cancerului în România a fost de 1.400 la 100.000 de locuitori pentru bărbați și 1.315 la 100.000 pentru femei, cu 31% și, respectiv, 28% mai mică decât mediile UE.
Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare: Acesta reprezintă 19% din totalul deceselor la nivel național.
Incidența ridicată a cancerului de col uterin: România are cea mai ridicată incidență și mortalitate prin cancer de col uterin din UE. În 2022, rata de incidență a fost de 32,6 la 100.000 de femei, de peste două ori și jumătate mai mare decât media UE de 11,7. Rata mortalității a fost de 16,8 la 100.000 de femei, de trei ori mai mare decât media UE de 5,3.
Mortalitatea prin cancer gastric: Deși mortalitatea prin cancer gastric a scăzut cu 17% în România în perioada de referință, aceasta rămâne cu 60% mai mare decât media UE. În 2019, rata mortalității a fost de 16 la 100.000 de locuitori, comparativ cu 10 la 100.000 în UE;
Principalele cauze de deces prin cancer la bărbați: Cancerul pulmonar (15 %), colorectal (15 %) și de prostată (20 %) sunt principalele cauze de deces prin cancer în rândul bărbaților din România.
Principalele cauze de deces prin cancer la femei: La femei, principalele cauze de deces prin cancer sunt cancerul de sân (28 %), pulmonar (17%), colorectal (12 %) și de col uterin (8 %).
Decese prevenibile și tratabile: În 2018, în România, au fost raportate 15.589 de decese care ar fi putut fi prevenite și alte 6.999 de decese care ar fi putut fi evitate prin tratament.
Factori de risc comportamentali și de mediu: Principalii factori de risc care au contribuit la povara globală a cancerului în 2019 au fost fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea și obezitatea, precum și factorii de mediu.
Aceste statistici subliniază necesitatea unor măsuri urgente în prevenția, depistarea și tratamentul cancerului în România.
Descarcă Aplicația Europeană InfoCons
Astăzi, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului, InfoCons pune la dispoziția tuturor consumatorilor Aplicația Europeană InfoCons , un instrument important în sprijinul unui stil de viață mai sănătos. Cu ajutorul aplicației, consumatorii pot alege ei pentru ei ce mănâncă, printr-o simplă scanare a codului de bare al produselor. Astfel, oricine poate accesa informații utile, în oricare dintre cele 33 limbi în care aplicația este disponibilă, precum:– Scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul de aditivi alimentari, alergeni, cantitatea de zahăr, sare, calorii;
– Personalizarea aplicației pentru cei cu anumite probleme de sănătate și nevoi dietetice speciale prin stabilirea cantității de sare, zahăr, alergeni, aditivi numerici și de tipuri;
– Calculator în care se poate insera cantitatea de produsconsumată pentru a afla instant: cantitatea de sare si zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea acelor caloriilor (mers, alergare și bicicletă);
– Salvarea produsului scanat în secțiunea „Produse Salvate”, consumatorii având astfel posibilitatea de a-și crea propria listă de cumpărături, meniul zilnic/săptămânal, rețete.
Aplicația Europeană InfoCons este un instrument util și gratuit care poate fi folosit în 33 de limbi, care poate fi descărcat din următoarele magazine : App Store, Google Play și App Gallery , contribuind astfel la informarea și educarea consumatorilor într-un mod accesibil și eficient.
Susține și tu Aplicația InfoCons să rămână independentă ! Trimite SMS la numărul de telefon 8845 cu textul SIGUR ! Comuniucat de presă – Info Cons.