Europarlamentarul AUR Adrian Axinia, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor (ECR) din Parlamentul European, a semnat o scrisoare prin care cere Comisiei Europene renunțarea la reglementările care ar putea conduce la interzicerea sobelor și șemineelor în Uniunea Europeană.
Documentul este adresat domnului Stephane Sejourne, Vicepreședinte executiv pentru Prosperitate și Strategie Industrială al Comisiei Europene, domnului Dan Jorgensen, Comisar european pentru Energie și Locuire, și doamnei Jessika Roswall, Comisar european pentru Mediu, Reziliență în Domeniul Apei și o Economie Circulară Competitivă.
Demersul vine în contextul în care Comisia Europeană a lansat o propunere privind introducerea de noi ‘reglementări de ecodesign cu scopul de a obține eficiența resurselor și a energiei, stimulând în același timp utilizarea circulară a materialelor care ajută la decarbonizare, competitivitate și securitate economică’.
Sunt două propuneri pe care europarlamentarii ECR le consideră aberante:
1 – Cerința ca pentru încălzitoarele care folosesc combustibil solid (adică sobele și șemineele) să fie conectate la rețeaua electrică. Se anulează astfel rolul lor de soluție de încălzire autosuficientă.
2 – reducerea propusă a limitelor de particule de carbon – de la 1.500 de miligrame la doar 500 de miligrame – ar necesita o reproiectare completă a tehnologiei actuale a camerei de ardere.
‘Funcționarii de la Bruxelles trăiesc într-o lume a lor. La nivelul României, sunt peste 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc prin intermediul unor sobe cu lemne. La nivel de UE, dacă luăm în calcul sobele și șemineele, sunt peste 41 de milioane de case care se bazează pe acest mod de încălzire. Costurile acestor schimbări cerute de Comisia Europeană sunt absolut colosale într-un moment în care Europa se află deja în dificultate economică. Să pui astfel de pietroaie în cârca europenilor și așa sărăciți de creșterea economică anemică și de inflația galopantă a ultimilor ani arată o ruptură de realitate. Ca să nu mai spun că astfel de acțiuni nu fac altceva decât să sporească reglementările, în ciuda angajamentelor UE că va reduce inflația normativelor europene’, a declarat vicepreședintele AUR Adrian Axinia.
Producătorii de șeminee și sobe de la nivelul UE grupați în CEFACD (Comitetul european al producătorilor de aparate de încălzire și gătit de uz casnic) au criticat la rândul lor noul regulament aflat în dezbatere la nivelul UE, susținând că aplicarea acestor măsuri ar duce la pierderea a aproximativ 200.000 de locuri de muncă la nivel european.
La rândul său, europarlamentarul Adrian Axinia se arată critic față de autoritățile din România care nu iau atitudine față de ceea ce este văzută drept o nouă măsură nediscutată în prealabil cu statele membre.
‘Ar fi fost de dorit să spună ceva și miniștrii Energiei și Mediului, Burduja și Fechet, având în vedere impactul uriaș asupra românilor. La fel cum ar fi fost un subiect în care să vedem implicarea Premierului Ciolacu și a Președintelui interimar Bolojan. Din păcate, toți au băgat capul în nisip ca struțul și sunt rupți de dezbaterile de la nivel european chiar dacă ele afectează milioane de români. Această pasivitate este încă un motiv pentru care este nevoie de curățenie generală la vârful statului român’, a concluzionat europarlamentarul Axinia.