Mii de venezueleni au trecut graniţa Columbiei pentru a-şi procura alimente, medicamente şi alte lucruri necesare după ce sâmbătă frontiera dintre cele două ţări a fost redeschisă, relatează BBC.
Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a anunțat o redeschidere parțială a graniței cu Columbia, închisă de guvernul său în februarie 2019, în contextul în care liderul opoziţiei Juan Guaidó se pregătea să primească ajutoarele umanitare oferite cu sprijinul SUA.
Maduro a anunțat vineri pe Twitter că granița cu Columbia din statul vestic Tachira va fi deschisă începând de sambătă. „Suntem un popor al păcii care își apară independența”, a scris el.
Guvernul de la Caracas a redeschis luna trecută granița cu Brazilia și insula Aruba care aparține Olandei, însă autoritatile din Aruba au anunțat că frontiera va rămâne închisă, relateaza Reuters.
Închiderea frontierelor a adus dificultăți economice pentru orașele de la graniță, care se bazau pe orașele columbiene pentru bunuri și servicii de bază.
Venezuela se confruntă de câteva luni cu o criză politică, din cauza luptei dintre peşedintele Nicolas Maduro şi opozantul Juan Guaido, care s-a proclamat preşedinte interimar şi a fost recunoscut de peste 50 de ţări, inclusiv de SUA.
Totodată țara trece și printr-o criză economică – agravată de un embargo petrolier şi sancţiuni financiare impuse de Washington, cu scopul de a-l îndepărta pe Maduro de la putere.
Peste 4 milioane de venezueleni ar fi părăsi Venezuela din 2015 pănă în prezent, conform datelor agenţiilor ONU. Cei mai mulţi migranţi şi refugiaţi sunt găzduiţi de ţările latino-americane. Columbia adăposteşte cel mai mare număr, 1,3 milioane, fiind urmată de Peru, cu 768.000.
Maduro declară că Venezuela este victima unui „război economic” condus de opoziție cu ajutorul Washingtonului, care a impus mai multe serii de sancțiuni împotriva guvernului său.