Cea de-a unsprezecea ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta pe 19 iulie cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „O vară rock’n’roll/ Leto”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful „Amza Pellea”.
Tema principală a acestei ediţii este libertatea. De-a lungul a zece zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecţii cinematografice, 8 concerte rock’n’blues’n’jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură şi 12 concerte de muzică veche, care vor avea loc în mai multe spaţii din Râşnov, Codlea şi Crizbav.
Printre participanții la discuții se vor număra ambasadorii Statelor Unite, Hans Klemm, Marii Britanii, Andrew Noble, și Israelului, David Saranga, la București, rectorul Universității București, Mircea Dumitru, și cel al Universității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea, 3 dintre cei 4 country managers partners ai companiilor Big 4 de consultanță și audit (Ramona Jurubiță – KPMG România, Ionuț Simion – PwC România, Alexandru Reff – Deloitte România), economiștii Lucian Croitoru (BNR), Dan Bucșa (Unicredit Bank) și Ionuț Dumitru (Raiffeisen Bank), istoricul si ambasadorul Adrian Cioroianu, directorul Teatrului Național din București, Ion Caramitru, regizorul de film Stere Gulea, diplomatul Toader
Paleologu, cosmonautul Dumitru Prunariu și cineastul francez Pierre-Henri Deleau.
Un eveniment special va fi conferința despre libertate pe care actrița Oana Pellea o va susține în Grădina Cetății Râșnov, în seara de joi, 25 iulie.
Peste 50 de filme vor fi proiectate în Cinematograful Amza Pellea (în timpul zilei) și în Grădina Cetății Râșnov (după apusul soarelui). Vor putea fi vizionate, printre altele, „Bohemian Rhapsody” (2018), pentru care actorul Rami Malek a primit premiul Oscar în 2019 pentru cel mai bun rol principal masculin, capodopera clasică „Zbor deasupra unui cuib de cuci” (1975), regizată de Milos Forman, cu Jack Nicholson în rolul titular, co-producția „Donbass”, care i-a adus lui Sergei Loznitsa premiul de regie al secțiunii Un certain Regard la Cannes 2018, bijuteria rusească „Leto / O vară rock’n’roll” (2018) și peliculele autohtone „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” și „Moromeții 2”. Ajunsă la a doua ediție, competiția de film documentar, deschisă peliculelor cu subiect istoric produse după 1 ianuarie 2017, va propune 8 titluri internaționale și 8 românești.
FFIR 2019 va începe în seara de 19 iulie, la ora 20:00, cu un concert al trupei byron, găzduit în Grădina Cetății Râșnov. În același spațiu fermecător, cu vedere la masivele montane Piatra Craiului, Bucegi, Postăvaru, vor susține cântări sub cerul înstelat formații precum Luna Amară, Alexandru Andrieș, Ada Milea și Vali Răcilă, Alina Ciolcă Band, Orkid, Coma și The Mono Jacks.
Sub egida Laboratorul-atelier de muzică veche, Festivalul de Film și Istorii Râșnov va produce 14 evenimente, găzduite de Bisericile Evanghelice din Râșnov și Codlea și de Biserica Lutherană din Crizbav. Filmul mut “Femeia din Lună” (1921) al regizorului german Fritz Lang va fi proiectat în Grădina Cetății Râșnov, beneficiind de sound design-ul furnizat live de grupul CelloFun și de participarea Irinei Margareta Nistor și a lui Dumitru Prunariu.
Trupa timișoreană de teatru Auăleu va prezenta, în aer liber, spectacolele “Mens sana in corporatist sano” și “HUOOOO!!!!”.
Biletele pentru accesul la dezbateri şi la concertele din Grădina Cetăţii Râşnov pot fi achiziţionate online, de pe site-ul eventbook.ro, şi de la faţa locului. Accesul la toate proiecţiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice şi celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.