Sărbătorită în fiecare la 11 decembrie, Ziua Internațională a Muntelui a fost înființată în 2003 de către adunarea Generală a Națiunilor Unite, scopul fiind conștientizarea importanței munților pentru viață și constituirea parteneriatelor care să aducă schimbări pozitive pentru populațiile și mediile montane.
Tema propusă pentru anul 2019 este – „Munții contează pentru tineret” (Mountains matter for Youth), deoarece tinerii reprezintă agenții activi ai schimbărilor și liderii de mâine. Ei sunt custozii munților și ai resurselor naturale, resurse amenințate de schimbările climatice.
Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București marchează Ziua Internațională a Muntelui printr-un eveniment care va avea loc începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul George Vâslan, potrivit site-ului unibuc.ro.
“Miercuri, 11 decembrie 2019, Facultatea de Geografie din cadrul Universității din București marchează Ziua Internațională a Muntelui. Evenimentul, care își propune să atragă atenția asupra fragilității ecosistemelor din zona montană, va avea loc începând cu ora 18:00 în Amfiteatrul George Vâslan al Facultății de Geografie.
Evenimentul va fi deschis de prof. univ. dr. Laura Comănescu, decanul Facultății de Geografie a Universității din București, care își propune să motiveze tânăra generație să fie nu numai cea care urcă munții, ci acea care găsește puterea de a „muta munții” prin generarea de idei care rezolvă imposibilul.
În continuare, prof. dr. Elena Matei, reprezentantul României în cadrul Convenției Carpaților, va susține o alocuțiune dedicată vizunii europene asupra politicilor durabile propuse pentru Carpații Românești.
Pentru că în 2019 se împlinesc 115 ani de la apariția primelor organisme pentru salvare montană în România, Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, va evoca secvențe din evoluția Salvamont România în acest interval, urmată de dezbateri și recomandări pentru drumețiile în zona montană.
Totodată, pasionații de drumeție vor avea ocazia de a interacționa cu alpinistul Teofil Vlad, care va prezenta în premieră filmul expediției pe cel mai înalt vârf al lumii, Everestul, situat la aproape 9000 de metri deasupra nivelului mării.
Evenimentul este dedicat studenților pasionați de drumeții și de explorarea zonelor montane.”, informează unibuc.ro.