Odată cu începerea anului scolar, STB a suplimentat numărul mijloacelor de transport în comun cu încă 130 de autovehicule. In plus, 10 tramvaie au fost reabilitate și modernizate în Uzinele STB.
Primarul General a prezentat azi măsurile luate de Primaria Capitalei odată cu inceperea noului an școlar: suplimentarea mijloacelor de transport în comun, reluarea circulației autobuzelor școlare, testarea elevilor și profesorilor din București precum și dotarea corespunzatoare a cabinetelor școlare din unitațile de învațamant din Capitală.
Primarul General, Gabriela Firea: „A inceput școala, din păcate în condiții de pandemie, ceea ce inseamnă că au fost necesare măsuri suplimentare de siguranță și igienă. Primăria Capitalei a facut toate demersurile astfel încât cei mici, părinții, bunicii și cadrele didactice să se simtă în siguranță. Reamintesc faptul că elevii și profesorii se pot inscrie în aplicația Primariei Capitalei, (https://testamcovid.assmb.ro) pentru a se testa gratuit cu aparate RT-PCR, pentru începerea noului an școlar în siguranță.
Totodată, printre măsurile pe care le-am luat se numară și suplimentarea mijloacelor de transport în comun cu 130 de autobuze, tramvaie si troleibuze, astfel încâvt bucurestenii să nu fie nevoiti să astepte sau să circule în aglomerație.
Astfel, în prezent, în Capitală circulă 1570 de vehicule.
Mai mult, s-au reabilitat si modernizat, în cadrul Uzinei de Reparatii STB, aproape de la zero, 10 tramvaie care se aflau într-o stare de uzură avansată. Primul tramvai de acest tip va fi introdus în traseu, pe linia 1/10, in urmatoarele zile.
Reabilitate în colaborare cu specialiştii Universităţii Politehnica din Bucureşti – Facultatea de Transporturi, aceste tramvaie au scaune ergonomice cu feţe detaşabile care pot fi curăţate eficient, sunt dotate cu podea coborată și accesorii pentru persoane cu dizabilități, au izolare fonică, sistem de informare în timp real a călătorilor, router wifi gratuit şi încărcătoare USB, camere de supraveghere video, atât externe, cât şi interne, pentru siguranţa călătorilor.
De asemenea, au fost montate validatoare care să ofere publicului posibilitatea plăţii călătoriei şi cu cardul bancar”. Viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, a explicat că toate mijloacele de transport în comun sunt decontaminate la fiecare capăt de traseu, iar controlorii, ajutați de Poliția Locală, reamintesc tuturor călătorilor de obligativitatea purtării măstilor de protecție, de fiecare dată când călătoresc cu mijloacele STB.
In ceea ce privește autobuzele școlare, Mihai Teodorescu, Directorul Direcției de Transporturi din Primăria Capitalei a reamintit faptul că din această dimineață autobuzele școlare au reintrat în circulație: „33 de autobuze școlare circulă de astăzi, pe 16 trasee și deservesc 9.000 de elevi din 5 școli din sectoarele 1, 3 si 6. Pe masură ce vom avea solicitari, vom realiza noi trasee și pentru alte școli din Capitala”.
Referitor la transportul regional, Vasile Petrariu, Președinte Sindicat STB a declarat: ”De peste doi ani, STB SA asigură transportul public local in Ilfov cu peste 43 de linii și 150 de autobuze, ceea ce reprezintă o premieră!
Primăria Municipiului Bucuresti face eforturi considerabile, atat din punct de vedere financiar, cât și uman, astfel incât toti cetățenii să beneficieze de un transport public în comun modern”.
Cât despre prețul călătoriilor transportului in comun, Primarul General a subliniat faptul că nu este de acord cu reducerea sau chiar eliminarea subvenției STB, așa cum s-a propus în spațiul public: „II asigur pe bucuresteni ca NU vom renunța la subvenția STB!
Un bilet de călătorie ar ajunge de la 1,3 lei la 6 lei, un preț foarte mare, care nu ar putea fi suportat de toți bucurestenii. Toate capitalele europene subvenționează transportul public, tocmai pentru a incuraja cât mai mulți oameni sa călătorească cu mijloacele de transport in comun!”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei.