europarlamentare

Alegeri europarlamentare – valul extremismului de dreapta ocolește Olanda

Externe

Liderul Partidului Libertății, Geert Wilders, a sperat că va obține sprijin pentru coaliția olandeză pe care a format-o după ce a câștigat cu succes la alegerile naționale din noiembrie, scire Euronews.

Primele rezutate parțiale ale alegerilor europarlamentare arată că, deși va obține un număr consistent de locuri în noul parlament, partidele pro-europene vor obține o majoritate.
Membrii blocului de stânga din Olanda, candidați în comun la aceste alegeri, nu se așteptau ca primele rezultate exit-poll să le fie favorabile, însă ele sugerează că blocul pro-european condus de Frans Timmermans va obține în jur de opt locuri din cele 31 ale Olandei în PE.

Extremiștii, deși nu pare că vor avea întâietate, vor obține în jur de 7. Conform Euronews, e de așteptat ca partidele pro-europene să obțină în jur de două treimi din voturi.
„Partidele pro-europene din Țările de Jos au rezultate bune la aceste alegeri, fapt ce trimite un semnal clar spre restul Europei că nu există nicio nevoie de a colabora cu dreapta radicală. Asumpția că dreapta radicală va câștiga detașat aceste alegeri nu s-a materializat în Țările de Jos”, a declarat fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, pentru Euronews.

Coaliția Verde-Stângă-Laburistă a mers pe o listă comună pentru prima oară în aceste alegeri europene, însă partidele vor funcționa separat după ce vor ajunge în PE. Partidul Muncii este parte a S&D, în timp ce democrații și verzii fac parte din grupul Verzilor din PE.
De cealaltă parte, Wilders se aștepta la un rezultat mult mai favorabil, pe baza alegerilor parlamentare trecute și a faptului că a reușit să obțină un acord de coaliție pentru un nou guvern.

„Occidentul se trezește, iar următoarele câteva zile vor fi cruciale pentru viitorul Europei. Vedem partide precum al meu care cresc în popularitate în toată Uniunea Europeană. Oamenii se trezesc și eu sper că vor rămâne trezi Următoarele câteva zile vor fi cruciale pentru viitorul Europei – va fi cu ea cu mai multe granițe și cu imigrație sau va fi mult mai dificil, nu cu expansiunea UE ci cu o revenire a puterilor legislative către capitale?”, a declarat Wilders.
Anterior, partidul de extremă dreapta a pledat pentru o retragere din UE, un așa-numit Nexit, însă ideea a lipsit din campania pentru alegerile europarlamentare.

Tonul a rămas însă puternic eurosceptic.
„Cooperarea cu alte ţări, aceasta este în regulă, dar păstrându-ne suveranitatea şi identitatea naţională„, a subliniat Partidul Libertăţii în manifestul său electoral. „Nu dorim un super-stat european„, „noi trebuie să decidem dacă mâncăm carne, dacă mergem cu avionul sau dacă vom conduce o maşină pe benzină, nu Bruxellesul”, se arată în același program în care partidul critică „un adevărat tsunami” al reglementărilor de mediu.

Promisiunea naționaliștilor este de a face „face eforturi pentru a schimba Uniunea Europeană din interior„.
Formațiunea a anunțat că va încerca să renunţe la regulile comunitare privind migraţia și că va institui cel mai strict regim de azil din istorie.
Din 2020, partidul a crescut rapid în popularitate, obținând un sprijin semnificativ tocmai pentru pozițiile sale anti-imigrație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *