Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 27 august 2020, a 100 de ani de relații diplomatice româno-austriece. Legăturile culturale și economice dintre cele două state, elementele istorice și culturale comune, proximitatea geografică și convergența obiectivelor în planul stabilității regionale au sprijinit evoluția constantă a relațiilor bilaterale.
Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, relațiile bilaterale au devenit mai intense, pe baza intereselor regionale comune și a unei componente economice și investiționale foarte dezvoltate, ilustrată de faptul că Austria este cel de-al doilea investitor străin în România.
Stadiul excelent al colaborării bilaterale a fost evidențiat cu ocazia președințiilor succesive ale Consiliului UE, deținute de Austria în semestrul al II-lea din 2018 și de România în semestrul I din 2019, când cele două state au lucrat îndeaproape pentru avansarea și consolidarea proiectului european.
Unul dintre cele mai importante proiecte comune în domeniul afacerilor europene îl reprezintă Strategia UE pentru Regiunea Dunării, o inițiativă româno-austriacă lansată în 2008. Această formă de cooperare regională aduce contribuții importante la convergența economică și socială a regiunii dunărene, facilitând mai buna interconectare a statelor participante, prin îmbunătățirea mobilității și a coridoarelor de transport și a celor energetice, precum și dezvoltarea de proiecte comune privind protejarea mediului și dezvoltarea socio-economică în regiunea Dunării.
În celebrarea acestei aniversări bilaterale, un rol esențial revine comunității românești din Austria, care reprezintă o adevărată punte de legătură între cele două țări și a cărei contribuție la funcționarea economiei și societății austriece este incontestabilă. Criza generată de pandemia de COVID-19 a scos și mai mult în evidență aportul semnificativ al comunității românești la bunul mers al vieții socio-economice austriece.
Aniversarea unui secol de relații diplomatice româno-austriece oferă și prilejul unei priviri spre viitor, care arată că România și Austria au în continuare numeroase interese comune și posibilități de colaborare pentru întărirea Uniunii Europene, a rolului său de factor stabilizator în vecinătatea continentului și, nu în ultimul rând, pentru relansarea economiei europene, serios afectată de criza produsă de pandemia COVID-19.
Informații generale:
Relațiile diplomatice cu Republica Austria s-au stabilit la 27 august 1920, la nivel de legație, în urma dezmembrării Imperiului Austro-Ungar după Primul Război Mondial. Relațiile au fost întrerupte în urma ocupării Austriei de către Germania nazistă în 1938.
După cel de-al Doilea Război Mondial au fost restabilite relații oficiale, la 8 octombrie 1947, sub forma unor reprezentanțe politice. În urma semnării Tratatului de Stat cu Austria, România a recunoscut Republica Austria suverană și, la 1 august 1959, reprezentanțele politice au fost transformate în legații. La 26 septembrie 1963, reprezentarea diplomatică a fost ridicată la rang de ambasadă.