În minivacanţa de Revelion, aproape 5.000 de pompieri s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecţiei şi siguranţei cetăţenilor.
Astfel, în ultimele cinci zile (perioada 29 decembrie 2023 – 02 ianuarie 2024), s-au înregistrat 8.310 situaţii de urgenţă, cu o creştere de aproape 3% faţă de perioada similară a anului trecut. Cele mai multe solicitări au fost primite pentru acordarea asistenţei medicale, în urma cărora echipajele SMURD au oferit sprijin pentru aproape 6.900 de persoane. Această majorare a numărului cazurilor gestionate de salvatori este cauzată, în mare parte, de intensificarea solicitărilor primite pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, de la 6.764 de cazuri SMURD înregistrate în perioada 29 decembrie 2022-02 ianuarie 2023 la 6.848 de cazuri SMURD în perioada 29 decembrie 2023-02 ianuarie a.c.
O atenţie deosebită a fost acordată şi misiunilor pentru descarcerarea victimelor accidentelor rutiere, salvatorii acţionând pentru gestionarea a 31 astfel de cazuri. Totodată, în cele cinci zile, pompierii au intervenit pentru gestionarea celor 731 de misiuni destinate protejării comunităţilor.
Reamintim faptul că răspunsul la urgenţele medicale a fost asigurat prin intermediul celor peste 540 de echipaje SMURD care au încadrat autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, ambulanţe pentru transport neonatologic, precum şi autospeciale de descarcerare.
În perioada supusă analizei, în afară de intensificarea misiunilor SMURD, numărul incendiilor la care pompierii au acţionat a înregistrat o majorare semnificativă, raportat la acelaşi interval de timp al anului trecut. Astfel, colegii noştri au acţionat, în minivacanţa de Revelion, pentru stingerea a 567 de incendii, cu o creştere de peste 23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Pe lângă misiunile derulate în plan operativ, o atenţie sporită a fost acordată prevenirii evenimentelor care puteau fi generate de nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor.
Astfel, pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, în perioada 28.12.2023-01.01.2024, la nivel naţional au fost derulate 580 de acţiuni de control inopinat la operatori economici din categoriile comerţ, turism şi alimentaţie publică.
Pe timpul verificărilor, personalul specializat a constatat 2.492 neconformităţi pe linia securităţii la incendiu, sancţionate cu 1.498 de avertismente şi 710 amenzi, în cuantum de 10.635.000 lei. De asemenea, verificările desfăşurate au relevat faptul că 232 dintre obiective funcţionau fără autorizaţie de securitate la incendiu.
Totodată, misiunile colegilor noştri au vizat şi obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori, a accesibilităţii căilor de evacuare, respectiv a echipării construcţiilor cu instalaţii de protecţie împotriva incendiilor.
Pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, la 30 de obiective din municipiul Bucureşti (1) şi din judeţele Argeş (1), Arad (2), Bacău (1), Botoşani (1), Braşov (1), Cluj (4), Constanţa (1), Covasna (1), Dolj (1), Giurgiu (1), Hunedoara (1)
Harghita (1), Iaşi (2), Neamţ (2), Prahova (1), Sălaj (1), Suceava (6) şi Vâlcea (1) a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcţionării şi aplicate amenzi între 30.000 lei şi 100.000 lei.
Important de menţionat este faptul că pentru 25 dintre aceste obiective măsura complementară de oprire a funcţionării a fost dispusă în contextul identificării mai multor nereguli de ordin tehnic (principala deficienţă fiind neechiparea cu instalaţii de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiului, în concordanţă cu valoarea de referinţă), iar pentru alte 5 din cauza depăşirii cu mai mult de 10% a numărului maxim de utilizatori.
Adresăm mulţumiri structurilor MAI care ne-au acordat sprijin în acţiunile desfăşurate, efort care a contribuit la menţinerea climatului de securitate atât pentru personalul specializat, cât şi pentru clienţii care au înţeles importanţa acestor verificări şi le-au susţinut, în ciuda disconfortului creat.
Întrucât securitatea celor care aleg să îşi petreacă timpul liber în astfel de locaţii este primordială, aceste acţiuni vor continua şi în perioada următoare şi vor viza inclusiv obiective existente în municipii, oraşe şi comune din ţară.
Caracterul permanent al activităţii de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanţilor obiectivelor existente la nivel naţional în respectarea în fiecare moment a măsurilor de siguranţă, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuţi de lege.
Nu ne dorim sancţionarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranţă pentru fiecare dintre noi.
Aşa cum am menţionat în repetate rânduri, solicităm tuturor administratorilor obiectivelor din categoria turism, cluburi, baruri să iniţieze demersurile necesare pentru intrarea în legalitate în ceea ce priveşte procesul de avizare şi autorizare privind securitatea la incendiu, sens în care instituţia noastră manifestă întreaga deschidere şi disponibilitate pentru acordarea sprijinului necesar.
Reamintim faptul că, începând cu data de 1 ianuarie 2024, procesul de avizare/autorizare a fost optimizat, iar inspectoratele pentru situaţii de urgenţă primesc în format electronic documentaţiile şi răspund solicitanţilor în acelaşi format.
Reiterăm faptul că funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu reprezintă o încălcare a legii, iar răspunderea revine exclusiv deţinătorilor respectivelor construcţii.
În continuare, pentru prevenirea evenimentelor care vă pot pune viaţa în pericol, respectaţi recomandările noastre,manifestaţi prudenţă maximă la utilizarea sobelor sau mijloacelor de încălzire, nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin conectarea simultană a aparatelor casnice şi nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în locuinţe.
Mai multe informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire sau în situaţii de urgenţă https://fiipregatit.ro sau prind descărcarea gratuită a aplicaţiei DSU, din AppStore sau Google Play , au transmis reprezentanții IGSU.