Armata germană a comandat armament şi echipamente militare americane în valoare de 23 de milioane de euro, potrivit dpa (Direcția Generală pentru Armamente).
Aflat într-o vizită la Philadelphia, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat miercuri în timpul unui zbor cu elicopterul deasupra unei uzine a companiei americane Boeing că Bundeswehr – forţa militară a Germaniei – are în derulare circa 380 de contracte cu firme din SUA.
Uzina Boeing din Philadelphia produce inclusiv elicopterul pentru transporturi grele CH47-F Chinook, din care Germania a comandat 60 de bucăţi în versiunea cea mai avansată, Block II. După vizită, Pistorius a precizat că Boeing a dat asigurări că livrarea planificată în 2027 nu va întârzia, iar Bundeswehr va fi astfel în măsură să îşi onoreze angajamentele faţă de NATO, incluse în planurile sale de apărare.
Ministrul a reafirmat că ţara sa intenţionează să achiziţioneze în continuare produse deja disponibile pe piaţă pentru forţele armate, evitând astfel contracte de dezvoltare costisitoare pe termen lung. „Datorită termenelor de achiziţie – iar cel de faţă este un exemplu în acest sens – vom putea rezolva pe viitor mai multe astfel de proiecte accelerate. Rapid, disponibil şi prin urmare stabil în privinţa preţurilor„, a explicat Pistorius.
El a adăugat că pentru modernizarea Bundeswehr va fi nevoie de finanţare suplimentară după epuizarea fondului special de 100 de milioane de euro obţinut în urma invaziei ruse în Ucraina. „Este vorba despre două fregate, posibil două submarine, sisteme Iris-T (de rachete cu rază medie de acţiune şi tancuri). Deci este o gamă întreagă de produse pe care le-ai putea comanda acum sau în viitorul apropiat, dacă sunt bani”.
Pentru Germania acest lucru ar „oferi evident un stimulent economic”, ar asigura locuri de muncă şi know-how în cadrul companiilor, a menţionat ministrul.
Anterior, Pistorius mai apreciase că trebuie evitată o escaladare a războiului din Gaza între Israel şi gruparea islamistă palestiniană Hamas. El a declarat că într-un dialog cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, la sediul din New York al organizaţiei, a fost de acord cu punctul de vedere conform căruia trebuie făcut tot ce este posibil pentru a uşura suferinţele civililor palestinieni.
„În acelaşi timp, ştiu că dilema Israelului este importantă: să facă tot ce este necesar şi are dreptul, dar totodată să nu permită ca suferinţele populaţiei civile să devină excesive„, arătase oficialul german cu ocazia respectivă.
Ministrul a insistat asupra importanţei vitale a „diplomaţiei şi dialogului deschis”.
În cadrul turneului său în America de Nord, Pistorius mai are programate întâlniri joi cu omologul său de la Washington, Lloyd Austin, şi vineri cu ministrul canadian al Apărării, Bill Blair, la Ottawa.