Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat marți, 24 mai 2022, la ediția de anul acesta a Forumului Economic Mondial (“World Economic Forum”), organizat la Davos-Klosters, în Elveția, în perioada 22-26 mai 2022, informează MAE într-un comunicat.
„Reuniunea din anul 2022 aduce împreună peste 2.000 de lideri și experți din întreaga lume, lucrările sale fiind deschise de Președintele Elveției, Ignazio Cassis, și organizate sub tema generală “History at a Turning Point: Government Policies and Business Strategies”. De asemenea, reuniunea din acest an abordează șase arii tematice cheie: restabilirea ordinii globale și a cooperării regionale; redresarea economică și o nouă eră de creștere; consolidarea societăților sănătoase și echitabile; protecția mediului, a securității alimentare și a naturii; transformarea industrială; valorificarea puterii celei de-a patra revoluții industriale.
În calitate de invitat la Forumul Economic Mondial, șeful diplomației române a participat la o reuniune de lucru dedicată rolului global al Europei (“Europe’s Global Role”), în cadrul discuțiilor pe tema unui nou model economic pentru Europa, moderate de comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
Dezbaterile au pornit de la provocările actuale la adresa păcii și prosperității întregului continent, pe fondul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Obiectivul discuțiilor purtate de actorii politici și reprezentanții mediului de afaceri prezenți la eveniment a fost identificarea modalităților prin care Uniunea Europeană și statele sale membre pot răspunde necesității ca UE să acționeze ca lider global responsabil.
În acest cadru, participanții au subliniat gravitatea crizei de securitate actuale în Europa și necesitatea de sprijinire a Ucrainei și de avansare a eforturilor conceptuale și practice pe termen lung, în scopul protejării securității europene, euroatlantice și globale, alături de ordinea globală bazată pe reguli. În acest context, a fost evidențiat cumulul de crize cu care se confruntă Europa și întreaga lume la momentul actual, în plus față de amenințările directe de securitate, precum pandemia de COVID-19, schimbările climatice și dezastrele naturale, ridicând problema adaptării modelului de urmat în ce privește rolul global al UE pentru a anticipa și gestiona în mod eficient crizele actuale și viitoare, inclusiv prin aplicarea unui model economic care să permită o mai mare flexibilitate în raport cu profilul competiției economice la nivel global, creșterea rezilienței economiei europene și a perspectivelor sale de creștere.
În ceea ce privește eforturile de întărire a modelului economic european și global, discuțiile au abordat inclusiv modalitățile prin care Federația Rusă instrumentalizează avantajele de care dispune din acest punct de vedere, în contextul interdependențelor economice actuale, fiind subliniată importanța consolidării sistemului economic global, în baza principiilor economiei de piață, susținute de Uniunea Europeană la nivel comunitar și global. În context, a fost evidențiată și importanța relației transatlantice și a schimbului de bune practici, într-o lume din ce în ce mai competitivă și nesigură din punct de vedere economic, cu impact asupra perspectivelor de creștere durabilă la nivel global.
În acest context, au fost dezbătute necesitățile concrete de adaptare pentru gestionarea unor realități precum cele legate de competiția în sectorul tehnologic și provocările legate de lanțurile globale de aprovizionare, provocări la adresa securității energetice și cibernetice, care afectează inclusiv Uniunea Europeană și statele sale membre, fiind evocată necesitatea coordonării continue cu actori like-minded din întreaga lume și consolidarea legăturilor economice, inclusiv în ceea ce privește cadrul juridic aplicabil în prezent, atât la nivel bilateral, cât și la nivel multilateral.
Totodată, în marja participării sale la ediția 2022 a Forumului Economic Mondial, ministrul afacerilor externe Bogdan a avut întrevederi cu Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu ( http://www.mae.ro/node/58746 ), precum și o întrevedere bilaterală cu Bilawal Bhutto Zardari, ministrul afacerilor externe al Republicii Islamice Pakistan (http://www.mae.ro/node/58747 ). De asemenea, șeful diplomației române a avut un schimb de vederi cu Børge Brende, Președintele Forumului Economic Mondial.
Totodată, ministrul român de externe a discutat cu omologul finlandez, ministrul Pekka Haavisto, pe tema perspectivelor discuțiilor în curs cu Turcia privind aderarea Suediei și Finlandei la NATO, fiind convenită menținerea unei legături apropiate în perioada imediat următoare între cei doi miniștri pe acest subiect.
Tot în marja Forumului, ministrul Aurescu a abordat cu Miroslav Lajcak, reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina și alte aspecte regionale privind Balcanii de Vest, ultimele evoluții ale dialogului și perspectivele sale.
În marja Forumului, ministrul Aurescu a acordat un interviu Al-Jazeera English (http://www.mae.ro/node/58744)”, se arată n comunicat.