De luni, 26 august, Primăria Capitalei va începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Șoferii vor plăti cel puţin 500 de lei pentru a-şi recupera autovehiculele.
Potrivit proiectului, tarifele de ridicare sunt:
– 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
– 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
Tarife de transport sunt:
– 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
– 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi.
Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.
„Subliniem faptul că acest proiect vine în sprijinul fluidizarii traficului în Capitală şi vizează strict acele vehicule care staţionează neregulamentar pe principalele artere din Bucureşti şi care blochează circulaţia vehiculelor de intervenţie în caz de urgenţă, ambulanţe sau maşini de pompieri, precum şi accesul în spitale, şcoli, instituţii publice, dar şi circulaţia mijloacelor de transport public sau activitatea utilajelor de deszăpezire şi salubrizare. Procesul de ridicare a maşinilor va fi unul continuu, 24/24 ore”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Primăria Capitalei.
Măsura adoptată de Consiliul Capitalei pe 26 iunie a fost, însă, contestată de Avocatul Poporului, care a cerut săptămâna trecută Prefecturii Bucureşti să o atace în contencios Administrativ, pe motiv că doar Poliţia Rutieră poate ridica maşini, nu şi cea locală.
În replică, primarul Gabriela Firea a scris pe Facebook că: „instituţia Avocatul Poporului tinde să devină avocatul nesimţirii. Ne şicanează şi ceartă că îi deranjăm pe prost-crescuții care blochează cu maşinile spitale şi şcoli.”