Budva – perla litoralului din Muntenegru

Actualitate Lifestyle Travel

Budva este un oraș din Muntenegru cu vedere la Marea Adriatică, renumit pentru plajele sale cu nisip fin și viața de noapte, dar cu o istorie foarte veche ale cărei urme se văd în multe clădiri din Orașul Vechi.

Este o destinație frumoasă și vibrantă care oferă un amestec de istorie, cultură și frumusețe naturală, ceea ce o  face să fie o alegere excelentă pentru oricine dorește să exploreze coasta uimitoare a Muntenegrului.

Arhitectura orașului este influențată de culturile venețiene și bizantine, care au lăsat o amprentă de neșters asupra orașului. Există numeroase biserici, piețe și monumente istorice care mărturisesc importanța acestui loc de-a lungul secolelor.

Situat pe o mică insulă legată de continent printr-o fâșie de nisip, orașul este înconjurat de bastioane datând din secolul al XV-lea care formează un sistem de fortificații medievale cu porți, ziduri de apărare și turnuri.

Cu peste 40 km de coastă nisipoasă ( golfuri, plaje și lagune), ape cu distincția „steag albastru”, peisaje uluitoare, cu o creștere în turism din ce în ce mai mare, atât de mult încât a devenit o destinație pentru VIP-uri, tineri și studenți, Budva este considerată perla litoralului muntenegrean.

Printre cele mai interesante atracții din Budva se numără:

Orașul Vechi – una dintre principalele atractii turistice din Budva. Acest centru istoric, bine conservat datează din epoca medievală. Situat de-a lungul coastei Adriatice, oferă vizitatorilor un amestec fascinant de istorie, cultură și frumusețe naturală. Orașul vechi este înconjurat de ziduri medievale care datează din secolul al XV-lea și oferă vedere panoramică la mare. În interiorul zidurilor veți găsi străzi pietruite, biserici vechi de secole, piețe pitorești, numeroase monumente istorice restaurante, baruri, gelaterii si magazine, in timp ce în imprejurimi, de-a lungul frumoaselor plaje cu nisip sunt amplasate numeroase hoteluri si vile;

Trg Izmedju Crkava –  cunoscută și sub numele de Piața dintre Biserici, este cea mai mare piață a orașului. Aceasta își ia numele de la cele trei biserici magnifice care împodobesc împrejurimile sale: Biserica Sf. Ioan – cea mai grandioasă din Budva, în timp ce Biserica Sfânta Treime ocupă o poziție centrală în interiorul acesteia.

Biserica Sfânta Treime este asemeni unei bijuterii ascunse lângă marea Catedrală. În ciuda exteriorului său modest, interiorul dezvăluie fresce deosebite care împodobesc pereții și tavanele ( o mare diferență de la interioarele austere întâlnite de obicei în bisericile istorice). Această frumoasă biserică din orașul vechi a fost construită după căderea Republicii Venețiane în 1797, cu sprijinul creștinilor ortodocși locali, care au fost foarte pricepuți;

Cetatea Budva – o cetate veche cu vedere la Marea Adriatică ce oferă vederi panoramice spectaculoase și o privire în istoria bogată a orașului. Este un monument impunător care datează din secolul al XI-lea și care a fost martor la multe evenimente istorice. Cetatea a fost renovată de mai multe ori de-a lungul vremii;

Mănăstirea Podmaine, numită și Podostrog – este o mănăstire ortodoxă sârbă din secolul al XV-lea. Situată într-o locație pitorească pe vârful unui deal, mănăstirea a fost construită de nobila familie Crnojevi și este compusă din două biserici, una mai mică din aceeași perioadă, cu hramul Maicii Domnului și una mai mare construită în 1747 cu hramul Adormirea Maicii Domnului;

Biserica Sfântul Sava cel Sfințit – este o biserică ortodoxă din secolul al XII-lea, de o mare importanță istorică, a cărei structură a fost construită în stil romanic. Biserica, situată în apropiere de Cetate servește ca muzeu și punct panoramic ce oferă vederi uluitoare asupra împrejurimilor;

Rimski mozaici – un sit istoric influent, o bijuterie arhitecturală cunoscută pentru mozaicurile sale antice. Situl  deține o valoare culturală și istorică semnificativă care prezintă  modele complicate și măiestrie rafinată. Mozaicurile găsite la Rimski înfățișează diverse aspecte ale civilizației romane.

Pe lângă farmecul său istoric, Budva este cunoscută și pentru numeroasele sale plaje, superbe dintre care 8 sunt distinse cu „Steagul Albastru”.

Cea mai frumoasă este plaja Becici (o plajă de nisip situată la câțiva kilometri sud de oraș) care se întinde pe o suprafață de 2 km și care a primit distincția „Steag Albastru” pentru calitatea sa ecologică. Plaja dispune de o gamă largă de servicii turistice, incluzând numeroase facilități precum hoteluri, restaurante, baruri, magazine si închiriere de echipamente pentru sporturi nautice precum: caiac, parasailing si windsurfing. Este foarte potrivită și pentru familiile cu copii, deoarece apa mării este puțin adâncă și calmă.

Printre alte plaje se numără:

Plaja Mogren – situată la nord de orașul vechi, această plajă este formată din două părți separate, ambele cu ape cristaline și nisip fin;

Plaja Jaz (una dintre cele mai mari din zonă) –  situată la câțiva kilometri nord de oraș este o plajă cu nisip alb și oferă numeroase activități, cum ar fi închirierea de echipamente pentru sporturi nautice și spectacole de muzică live;

Plaja Ploce – situată la aproximativ 5 km sud de Budva, această plajă este renumită pentru apele sale cristaline și frumusețea naturală, și de e asemenea, oferă o gamă largă de activități sportive.

Nu ratați ocazia de a face o excursie pe insula Sveti Stefan (situată la câțiva kilometri) renumită pentru plajele perfecte.

În ceea ce privește gastronomia, bucătăria tradițională muntenegrenă este influențată de Turcia și Levant și oferă  preparate din carne ușor condimentate, tocănițe aromate și salate proaspete. Produsele se bazează pe carne proaspătă, afumată sau uscată, brânzeturi și legume și totodată, fructele de mare și peștele proaspăt reprezintă o parte importantă a bucătăriei locale.

Printre mâncărurile tradiționale se regăsesc: cevapi – un fel de mici la grătar din carne tocată; burgeri din carne tocată serviți cu ceapă și pâine proaspătă; popeci – file de vită umplut cu brânză și șuncă; salată shopska; celebra pršut – o șuncă curată care este adesea servită cu brânză de capră și pâine de casă; burek -plăcintă gustoasă cu carne sau cu brânză învelite în foietaj; pilav – un orez picant; baklava – desert făcut din nuci și miere, toate acestea servite  alături de un pahar de Nikšičko – cea mai populară bere din țară, sau de un vin roșu precum Vranac și Krstač care sunt foarte populare.

Cât privește cazarea, Budva oferă o  varietate de hoteluri situate în apropierea orașului vechi și de-a lungul unor plaje. Există, de asemenea ceva pentru toate gusturile, bugetele și nevoile, de la apartamente, campinguri și pensiuni, cu plajă și serviciile necesare ușor accesibile chiar și pe jos, precum cele de lângă Slovenska Plaza.

Viața de noapate din Budva este capabilă să rivalizeze cu Ibiza și alte destinații  faimoase, deoarece odată cu apusul soarelui începe distracția care ține până în zorii zilei, unde DJ internaționali sunt special invitați în cluburi, baruri și discoteci  cât și la numeroasele festivaluri de muzică.

Cea mai rapidă modalitate de a ajunge în Budva este să luați un zbor spre capitala Podgorica care se află la 65 km de destinatie sau către Tivat (19 km de Budva).

Budva poate fi vizitată în orice anotimp. Dacă vă doriți să stați la plajă atunci din  iunie până în august este perioada ideală. Primăvara vremea este  plăcută și orașul este mai puțin aglomeart, așadar este o perioadă excelentă pentru vizitarea orașului. Toamna temperaturile sunt calde, perfecte pentru drumeții și activități în aer liber și iarna  cand sunt mai puțini turiști este potrivită pentru o vacanță liniștită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *