Cea de-a noua Reuniune la Nivel Înalt a Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare al OCDE

Politica

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale şi cooperare pentru dezvoltare Janina Sitaru a participat, în perioada 9-10 decembrie 2024, la cea de-a noua Reuniune la Nivel Înalt a Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare din cadrul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), desfăşurată la Paris.

Reuniunea, cu tema Finanţarea pentru Viitor: Strategii pentru o tranziţie justă verde, a fost organizată într-un context global complex marcat de impactul crizelor multidimensionale şi s-a axat pe identificarea modalităţilor de finanţare a cooperării internaţionale pentru dezvoltare care să permită îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. În egală măsură, a oferit oportunitatea statelor non-membre OCDE de a-şi exprima perspectivele cu privire la structura, tematicile şi rolul noii Strategii de dezvoltare a organizaţiei. Documentul se află în curs de redactare, proces la care contribuie toate comitetele şi grupurile din cadrul OCDE.

În intervenţia din cadrul segmentului dedicat politicilor pentru finanţarea unei tranziţii juste verzi, secretarul de stat Janina Sitaru a reliefat importanţa pe care România o alocă dublei tranziţii, verzi şi digitale, în acţiunile sale de cooperare internaţională pentru dezvoltare şi asistenţă umanitară. A evidenţiat, totodată, relevanţa coordonării la nivelul statelor donatoare de asistenţă oficială pentru dezvoltare atât în cadrul Clusterului OCDE pentru dezvoltare, cât şi prin colaborarea cu organizaţii multilaterale active în acest domeniu.

Oficialul român a prezentat, de asemenea, o serie de măsuri implementate pentru promovarea tranziţiei verzi, mai ales în domeniul energetic şi, în special, al energiei regenerabile. A menţionat implicaţiile sociale pe care schimbările climatice le au asupra statelor în curs de dezvoltare, mai ales a celor din Africa.

În cadrul sesiunii speciale axate pe noua Strategie a OCDE în domeniul dezvoltării, oficialul român a relevat necesitatea adaptării Strategiei astfel încât să răspundă necesităţilor în funcţie de context şi să aibă în vedere implementarea Agendei 2030.

Centrul pentru dezvoltare al OCDE reuneşte 54 de state membre OCDE şi non-membre, inclusiv ţări în curs de dezvoltare şi Uniunea Europeană, la care şi-au anunţat aderarea încă două state cu ocazia acestei Reuniuni la Nivel Înalt, Barbados şi Zambia. Centrul pentru dezvoltare al OCDE este o platformă de analiză, partajare a cunoştinţelor şi dialog politic în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare. Un obiectiv principal al Centrului îl constituie sprijinirea factorilor de decizie în identificarea de soluţii pentru stimularea creşterii şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai în ţările cu economii în curs de dezvoltare şi emergente.

România a devenit membru al Centrului pentru dezvoltare al OCDE în anul 2004 şi, în această calitate, participă la reuniunile tehnice şi la cele la nivel înalt al Comitetului director al Centrului. Comunicat de presă – Ministerul Afacerilor Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *