Ceremonia de deschidere a JO 2024, cea mai mare producţie de televiziune ”realizată vreodată” de CIO

Sport

Fără precedent, complexă şi ambiţioasă, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, care va avea loc pe fluviul Sena, pe 26 iulie, va fi cea mai mare producţie de televiziune „realizată vreodată” de filiala audiovizuală a Comitetului Olimpic Internaţional (CIO), care se va ocupa de acest eveniment, informează AFP.

Acest spectacol cu o durată de trei ore şi 45 de minute, care va avea loc pentru prima dată în afara unui stadion şi va oferi ocazia delegaţiilor de sportivi să defileze peste 6 km la bordul a 85 de bărci, „va fi cea mai mare producţie pe care am realizat-o vreodată în ce priveşte echipamentele şi resursele de difuzare”, a precizat Olympic Broadcasting Services (OBS).

Pe malurile şi podurile capitalei franceze, aproximativ 3.000 de dansatori şi comedianţi vor oferi douăsprezece scene artistice, care vor celebra sportivii, vor spune „o poveste despre ceea ce este Franţa”, o ţară a „diversităţii” şi vor celebra „întreaga lume unită”, potrivit realizatorului ceremoniei, Thomas Jolly, pe care AFP l-a întâlnit de mai multe ori în ultimele săptămâni.

O filială a CIO creată în 2001, OBS este responsabilă de filmarea Jocurilor şi de furnizarea de imagini către canalele de televiziune din întreaga lume care au achiziţionat drepturile de difuzare.
În centrul imensului său aranjament pe Sena (de la podul Austerlitz până la Trocadero, unde va avea loc finalul defilării) şi principalele monumente din apropiere (Notre-Dame, Luvru, Muzeul d’Orsay etc.), vor fi implementate peste 100 de sisteme de camere, inclusiv cele robotizate şi macarale.

Peste 200 de telefoane inteligente vor fi instalate, totodată, pe bărci pentru a oferi o perspectivă „unică” a ceremoniei pentru un miliard de telespectatori care se aşteaptă să o urmărească în direct parada protocolară la care urmează să participe între 6.000 şi 7.000 de sportivi.

„Pentru a vă face o idee despre amploarea proiectului, acesta reprezintă de trei ori numărul de camere folosite în timpul ceremoniei olimpice de la Tokyo 2020 (în 2021 – n.red). În plus, vom avea opt drone, trei elicoptere şi patru bărci stabilizate la comandă, dotate cu sisteme de camere special concepute”, detaliază OBS.

Pentru a oferi imagini televizoarelor din întreaga lume, filiala CIO şi-a instalat cartierul general la Centrul Internaţional de Radiodifuziune şi sălile sale de control gigantice în vastul Parc de expoziţii de la Bourget (Seine-Saint-Denis), la nord de Paris. Pentru a direcţiona semnalul de la numeroasele sale camere către inima reactorului său, OBS se va baza pe reţelele de telecomunicaţii ale istoricului operator francez Orange.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *