Cinque Terre – bijuteriile incontestabile ale Coastei Ligurice

Lifestyle

Cinque Terre este o porțiune de coastă liguriană, în provincia La Spezia, lungă de aproximativ zece kilometri, pe care se află cinci sate antice cu vedere la mare: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso.

Datorită unicității și frumuseții sale, în 1997, Cinque Terre a devenit parte a listei Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru spectacolul incredibil pe care îl oferă și numeroasele lucruri de văzut.

Fiecare sat din Cinque Terre are propria sa particularitate, cu clădiri și monumente care povestesc istoria lor veche de secole.

Cele cinci mici sate medievale de pe litoral au un farmec incontestabil, caracterizate de case colorate, aflate pe coasta stâncoasă și abruptă oferă plaje frumoase și trasee panoramice unice în lume.

Frumusețea și transparența mării, formele și culorile stâncilor care se cufundă în ea, culorile strălucitoare ale caselor cocoțate pe stânci, fac din Cinque Terre o adevărată minune de explorat, plimbându-vă pe străzile înguste ale satelor medievale, de-a lungul spectaculoselor serpentine panoramice sau gustând aromele autentice ale produselor tipice.

Satele sunt relativ mici și puteți călători confortabil cu trenul, deoarece sunt la doar câteva minute distanță unul de celălalt. Pentru a ajunge în Cinque Terre, este mai bine să alegeți trenul sau feriboturile zilnice cu plecare din orașul La Spezia. Evitați mașina, dacă aceste sate sunt atât de speciale, este tocmai pentru că nu au legătură cu traficul rutier.

Cel mai bun mod de a le descoperi puțin câte puțin este să faceți drumeții parcurgând traseele. Este plăcut să le vizitați pe jos de-a lungul cărărilor antice care, trecând prin culturi și plantații de măslini, duc spre munți. În Cinque Terre există itinerarii pentru toată lumea, pentru cei mai instruiți cât și pentru cei îndrăgostiți. Cel mai faimos traseu, cu adevărat la îndemâna tuturor, este Via dell’Amore sau Calea Iubirii, sculptată în stânca cu vedere la mare, care leagă Manarola de Riomaggiore. Mulți sunt cei care îl consideră cel mai frumos traseu din lume.

Riomaggiore este punctul de plecare, este primul sat din Cinque Terre pornind din orașul La Spezia. Înființat în 1251 din fuziunea micilor așezări cocoțate pe Coasta Liguriei, Riomaggiore se caracterizează prin case colorate sprijinite una de cealaltă, peisaje cu vedere la mare și străzi foarte înguste care îi conferă un aer feeric și uneori misterios.

Castelul Riomaggiore care domină centrul istoric a fost construit în secolul al XIII-lea la ordinul Marchizului Turcotti, nobil de Ripalta, reprezentând unul dintre cele mai importante edificii religioase din Cinque Terre. În prezent, Castelul este folosit în scopuri culturale, găzduind diverse evenimente.

În Riomaggiore există monumente de mare interes, precum biserica San Giovanni Battista, din partea superioară a satului, construită în 1340; Oratoriul Santa Maria Assunta, din secolul al XVI-lea, care găzduiește un triptic din secolul al XV-lea și o statuie din lemn din secolul al XIV-lea numită Fecioara Lanțurilor.

Cea mai interesantă parte de văzut este cea cu vedere la mare. Printre casele pline de culoare construite acolo unde au fost odată depozitele de vinuri, astăzi există restaurante tipice și locuri frumoase, precum și un mic port de agrement cu bărci de pescuit care amintește că este un vechi sat de pescari. Riomaggiore este unul dintre cele mai bune locuri pentru a admira apusul soarelui din Cinque Terre. Din portul de agrement urmați calea către plaja stâncoasă cu ape cristaline pentru a face o baie în mare și apoi serviți un aperitiv. Comandați niște bruschette, o farfurie mixtă de brânzeturi însoțite de un vin local excelent.

Manarola – fondat în secolul al XII-lea, istoria satului este legată de familia Fieschi di Lavagna care și-a pierdut stăpânirea după ce a fost învinsă de Republica Genova. Manarola stă pe o uriașă stâncă neagră. Inima satului este Piazza Papa Innocenzo IV, unde se află cele mai importante monumente istorice: biserica San Lorenzo, a cărei construcție datează din 1338 în stil gotic-ligurian și clopotnița din secolul al XIV-lea, Oratorio dei Disciplinati, din secolul al XV-lea secolului și vechiul spital San Rocco. Satul este traversat de un labirint de străzi înguste și scări care trec printre case, ducând spre Via del Belvedere sau spre portul mic și portul de agrement, unde puteți face o baie printre stânci.

În Manarola nu ratați să gustați vinul dulce, local (Sciachetrà), într-un restaurant sau pe terasa unei cafenele. Pentru un prânz sau o cină excelentă cu vedere la sat, mergeți la restaurantul Nessun Dorma.

Corniglia – spre deosebire de celelalte sate, este situat pe vârful unui promontoriu la aproximativ 90 de metri deasupra nivelului mării și, din acest motiv, este singurul sat care nu are port de agrement. Pentru a ajunge la el, trebuie să urcați pe Lardarina, o scară lungă din cărămidă cu 377 de trepte care coboară din sat până la gară și spre mare. Alternativ, puteți lua un autobuz care circulă între gară și sat (inclus în cardul Cinque Terre).

Corniglia se dezvoltă de-a lungul drumului principal – via Fieschi. Casele de aici au vedere la stradă pe o parte și la mare pe cealaltă. În Corniglia puteți admira de sus, întreaga coastă, oferindu-vă o imagine de ansamblu asupra acestei părți a Rivierei Ligurice atât de faimoasă în întreaga lume.

Chiar și arhitectura satului sa îl face diferit de celelalte.Reședință antică a nobilei familii genoveze Fieschi, are case mai mici, mărturisind vocația sa mai degrabă agricolă decât maritimă. De fapt, încă din vremea romanilor, Corniglia a exploatat podgoriile care încă înconjoară satul, pentru producerea unui renumit vin alb și a mai multor amfore de vin pe care a apărut numele de Cornelia, care au fost găsite în timpul săpăturilor din Pompei.

Cel mai important monument al satului este Biserica San Pietro, construită în jurul anului 1350, în stil gotic ligur. Inima satului este Largo Taragio, mica piață principală care oferă o priveliște spectaculoasă asupra mării și, din acest motiv, este numită și „terasa”, dominată de Oratorio dei Disciplinati, datând din secolul al XVIII-lea. Pentru a merge la mare, există frumoasa plajă Guvano, un amestec de nisip și pietre la care se poate ajunge pe jos în 15 minute printr-un vechi tunel feroviar dezafectat.

Vernazza încântă prin partea sa pitorească și atmosfera liniștită. Ca în toate satele, trebuie să mergeți pe străzile înguste pentru a descoperi cele mai bune locuri. De asemenea, este posibil să înotați în micul golf de la Vernazza sau pur și simplu să admirați portul plin de bărci colorate.

Satul este dominat de rămășițele castrului, o serie de fortificații medievale, printre care, castelul Doria și un turn cilindric datând din secolul al XI-lea, în timp ce orașul este traversat de o singură stradă centrală din care se deschid perpendicular scări abrupte.

Cea mai importantă clădire este biserica Santa Margherita di Antiochia, construită în secolul al XIII-lea în stil romanico-genovez compusă dintr-un corp medieval și un corp renascentist. La poalele sale, coborând pe o straduță, ajungeți la portul mic și la portul de agrement, unde puteți face o baie în apele turcoaz ale mării. În aproape fiecare colț al satului există un bar sau o gelaterie.

Monterosso – cel mai mare dintre cele cinci sate, are o plajă lungă de nisip unde pot fi închiriate șezlongur și umbrele. La capătul plajei se află o plajă publică. Pe promenadă puteți găsi restaurante, pub-uri și gelaterii. Centrul istoric, cu străzile sale mici, ascunde case vechi colorate, numeroase baruri, restaurante, magazine de ceramică, porțelan și bijuterii.