comisia europeana

Comisia Europeană sprijină Curtea de Conturi în procesul de digitalizare

Social

Curtea de Conturi a României beneficiaza de suport în domeniul digitalizării și guvernanței datelor din partea Comisiei Europene, prin Direcția Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) care asigură sprijin tehnic în implementarea proiectului Digital transformation for regional and local public administration – Technical support for the Romanian Court of Accounts – Digitalization and Data Governance (Transformare digitală pentru administrația publică regională și locală – Sprijin tehnic pentru Curtea de Conturi a României – Digitalizare și Guvernanța Datelor).

Lansat la București, proiectul are ca obiectiv general implementarea unui standard și a unor practici privind guvernanța datelor și interoperabilitatea cu alte entități, la nivelul Curții de Conturi a României.
În cadrul proiectului se urmărește realizarea strategiei privind gestiunea datelor (Data Management Strategy), precum și definirea strategiei de securitate a informațiilor. De asemenea, se vor elabora noi acorduri de schimb de informații care să aibă în vedere elemente concrete privind modul în care se realizează schimbul de date. Toate aceste activități vor fi însoțite și de un program de creștere a capacității administrative prin pregătire profesională privind repartizarea sistematică (clasificare) a datelor, protecția documentelor și informațiilor.

Proiectul se regăsește și în strategia de digitalizare a Curții de Conturi, ca intenție premergătoare implementării sistemului de analiză de risc pe baza tehnologiilor de utilizare big-data și data analytics (Risk Analytics).
Beneficiile estimate în urma implementării proiectului vizează atât personalul Curții, în principal auditorii publici externi, cât și cele aproximativ 13.500 de entități publice pe care instituția supremă de audit a României le auditează.

Activitățile cuprinse în proiect vor avea impact și asupra instituțiilor publice care furnizează date în format electronic pentru a sprijini verificările încrucișate în procesele de audit.
La întâlnirea de deschidere au participat președintele Curții de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, directorul general al Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene, doamna Nathalie Berger, oficiali guvernamentali și membrii echipelor implicate în proiect.
Discuțiile s-au axat pe obiectivele specifice, pe rezultatele așteptate și pe modul de organizare și implementare a activităților convenite.

‘În Curtea de Conturi, ne-am propus ca linie directoare în activitatea specifică utilizarea pe scară largă a datelor și analizei de date în misiunile de audit, obiectivul principal fiind reducerea timpului alocat misiunilor noastre și creșterea calității opiniilor și concluziilor formulate. Rezultatele acestei practici se văd deja și sunt îmbucurătoare. Prin utilizarea seturilor de date identificate la entități precum Ministerul Finanțelor sau Autoritatea pentru Digitalizare, coroborate cu analizele media, am reușit să reducem semnificativ timpul alocat unei misiuni de audit. Continuăm efortul de utilizare extinsă a datelor în vederea optimizării alocării resurselor și a creșterii calității auditului, iar rezultatele de până acum ne dau speranțe.’ – Mihai Busuioc, președintele Curții de Conturi a României.

‘Direcția Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene oferă sprijin tehnic Curții de Conturi a României pentru implementarea strategiei de digitalizare, axându-se pe interoperabilitate, schimbul electronic de informații prin parteneriate și protocoale, îmbunătățirea securității, promovarea confidențialității, consolidarea capacităților digitale și menținerea transparenței pe plan intern și extern.

Proiectul pe care l-am lansat va sprijini Curtea să construiască un cadru solid pentru guvernanța datelor, care va facilita realizarea obiectivelor strategiei. DG REFORM va sprijini elaborarea unui cadru organizațional cuprinzător pentru gestionarea datelor între structura centrală a Curții și camerele de conturi județene, dar și pe plan extern, cu diverși furnizori de date din cadrul administrației publice centrale și entităților auditate. Prin digitalizare se va reduce timpul alocat misiunilor de audit, conducând la simplificare și la reducerea poverii administrative, ceea ce reprezintă un factor orizontal important pentru creșterea competitivității, astfel cum a fost prezentat de Comisia Europeană în Busola Competitivității’ – Nathalie Berger, director al Direcției Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene)

Instrumentul de Sprijin Tehnic (Technical Support Instrument – TSI) este principalul instrument prin care Comisia Europeană sprijină statele membre în procesul de concepere și de punere în aplicare a unor reforme favorabile creșterii economice și incluziunii.

CURTEA DE CONTURI A ROMANIEI
Serviciul Comunicare, Imagine și Relații Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *