În şedinţa din data de 3 decembrie 2024, Curtea Constituţională, în cadrul controlului de constituţionalitate a posteriori, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.44 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.80/2013 privind taxele judiciare de timbru sunt constituţionale în măsura instanţa judecătorească pronunţă hotărârea de acordare a ajutorului public judiciar cu aplicarea principiului disponibilităţii.
În esenţă, Curtea a reţinut că, ulterior admiterii cererii de ajutor public judiciar, instanţa judecătorească are obligaţia de a consulta partea cu privire la continuarea judecăţii şi, în funcţie de acordul acesteia, stabileşte caracterul executoriu al hotărârii de încuviinţare a ajutorului public judiciar.
Or, textul criticat reglementând ope legis acest caracter, cu nesocotirea principiului disponibilităţii, contravine prevederilor art.44 alin.(1) coroborat cu art.56 alin.(2) din Constituţie.
*
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Comunicat de presă – Curtea Constituţională a României