Decizii ale Consiliului Naţional al Audiovizualului

Social

Întrunit în şedinţa publică din data de 24.07.2024, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat raportul de monitorizare întocmit de direcţia de specialitate ca urmare a autosesizării pentru emisiunea „Culisele statului paralel”, ediţia din 10.03.2024. Constatând încălcarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual [„În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”], Consiliul a decis să sancţioneze postul Realitatea Plus cu amendă de 10.000 de lei.

De asemenea, având în vedere modul în care a fost prezentat în cadrul ediţiei mai sus-menţionate un material audiovizual despre „realizările” din perioada comunistă, Consiliul a decis să transmită postului o atenţionare scrisă pentru a respecta cu mai multa rigurozitate prevederile art. 48 din Codul audiovizualului. Potrivit raportului, moderatoarea emisiunii a făcut următoarea introducere: „Călina, hai să arătăm filmuleţul pe care ni l-a trimis domnul Zamfirescu, pentru că l-au văzut şi colegii când vi l-am trimis şi mi-au scris colegii că le-au dat lacrimile când au văzut filmuleţul.

Acelaşi sentiment l-am avut şi eu, nu ştiu cine este domnul care vorbeşte despre aceste lucruri, dar mare adevăr spune (…)!” Pe un fundal cu imagini din perioada comunistă, în materialul înregistrat se fac afirmaţii precum: „Să nu uiţi să le zici copiilor şi nepoţilor tăi că peste 90% din blocurile de locuinţe pe care le văd acuma, înainte de 89 au fost construite, că atunci s-au construit baraje şi hidrocentrale, s-au făcut canale de irigaţii, s-a făcut Canalul Dunărea-Marea Neagră cu triplul rol de navigaţie, irigaţii şi strategic militar, s-au făcut aducţiuni de apă şi gaze naturale, mii de kilometri de cale ferată, drumuri, poduri şi tunele, s-au făcut lucrări de îmbunătăţiri funciare în zonele inundabile. S-au construit metroul din Bucureşti şi Casa Poporului, s-au făcut stadioane, săli de sport, iar sportul românesc era la înălţime. S-au construit spitale, s-au construit creşe, grădiniţe şi şcoli. Atunci chiar se învăţa, nu intra oricine în facultate decât pe bază de examen de admitere.

(…) Aveam petrol, gaze naturale, cupru, uraniu, aur, sare, marmură de toate aveam. Nu ne trebuia nimic de la nimeni. Resursele naturale erau ale poporului român. (…) Aveam agricultură, pământul era al României, nu al străinilor. Aveam vii, livezi şi sere de legume şi de flori, aveam păduri, aveam o zootehnie puternică. (…) Aveam fabrici de medicamente, de îngrăşăminte chimice, fabrică de armament, fabrici de bere, fabrici de ţigarete. Aveam şantiere navale şi s-a construit autostrada Bucureşti-Constanţa (…)”.

Membrii Consiliului atrag atenţia că acest tip de abordare unilaterală, lipsită de alte perspective ar putea fi interpretat şi ca o prezentare distorsionată a regimului comunist.
Astfel, scoaterea din context a unor aspecte aparent pozitive poate conduce către o elogiere nejustificată a unui regim totalitar care a permis abuzuri, crime, încălcări flagrante ale drepturilor omului, însă, conform prevederilor art. 48 din Codul audiovizualului, „Sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora”.
În cadrul dezbaterilor, membrii Consiliului au făcut referiri la concluziile „Raportului Final” întocmit în anul 2006 de Comisia Prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (condusă de Vladimir Tismăneanu), document în baza căruia regimul comunist din România a fost în mod oficial condamnat.

(http://old.presidency.ro/static/ordine/RAPORT_FINAL_CPADCR.pdf).
Totodată, după analizarea rapoartelor întocmite de Direcţia Monitorizare ca urmare a sesizărilor primite pentru emisiuni difuzate de postul Realitatea Plus în luna martie 2024, Consiliul a decis să aplice postului următoarele sancţiuni:
– amendă de 5.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului, în ediţia din 28.03.2024 a emisiunii „Culisele statului paralel”. Printre intervenţiile moderatoarei: „Domnule doctor, ce ne facem cu dictatura asta pe care ne-o pregăteşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acum, în luna mai?”;
– somaţie publică pentru emisiunea „Prime Time News” din 15.03.2024, difuzată fără a se ţine cont de dispoziţiile art. 139 din Cod, conform cărora „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală”. Titluri afişate: „Şeful liberalilor a strâns în braţe românii din diaspora”; „Nicolae Ciucă, primit cu îmbrăţisări de români”; „Nicolae Ciucă, întâlnire de suflet cu românii din Spania”;

– somaţie publică pentru emisiunea „Culisele statului paralel” din 26.03.2024, în cadrul căreia nu au fost respectate prevederile art. 66 din Cod, potrivit cărora „În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”.

De asemenea, în şedinţa publică din data de 23.07.2024, Consiliul a aprobat solicitarea societăţii TRALALA STUDIO SRL (Iaşi) de acordare licenţă audiovizuală pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe TRALALA DESENE ANIMATE din Iaşi.
Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *