Devotament regal – o nouă emisiune filatelică, introdusă în circulație de Romfilatelia

Social

O emisiune cu un subiect original prezentat sub titlul Devotament regal va fi introdusă în circulație de Romfilatelia joi, 24 iulie a. c. Este compusă din patru mărci poștale, un plic prima zi, 4 cărți maxime pentru pasionații de maximafilie și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.

În istoria civilizației, câinele înregistrează un parcurs fascinant în relația sa cu omul, ajungând ca în zilele noastre să fie prezentat ca personaj celebru al literaturii și cinematografiei, având printre semenii lui exemplare care ne-au dat adevărate lecții de viață despre ceea ce înseamnă loialitate, devotament și dragoste. Câinele iubește cel mai mult omul, fiind înzestrat cu numeroase calități. O reputată romancieră americană, Agnes Sligh Turnbull, afirma: ‘Viața câinilor este foarte scurtă. De fapt singurul defect pe care îl au’.

Câinii sunt observatori atenți și atunci când stăpânii lor sunt afectați de tristețe sau de boală, ei se implică activ drept părtași la ajutor și alinare. Dar ceea ce rămâne ca o valoare universală a comportamentului lor este atașamentul și devotamentul. Dintre miile de întâmplări care susțin afirmația, prezentăm doar una.

În gara japoneză Shibuya, o statuie imortalizează un câine, Hachiko, simbol al loialității și iubirii. Câinele își aștepta stăpânul în fiecare zi, pe peron, când acesta revenea de la serviciu. Ani de-a rândul până când acesta nu s-a mai întors, fiind decedat ca urmare a unei hemoragii cerebrale. Timp de 10 ani, până când a murit de bătrânețe, Hachiko și-a așteptat stăpânul, în același loc, pe peronul stației.

Desigur, trebuie să vorbim și de obligația oamenilor față de acest animal inteligent. Cum se realizează aceasta? Răspunsul ni-l dă un erudit american, Richard Friedman: ‘Cu banii poți cumpăra un câine minunat, dar numai dragostea îl poate face să dea din coadă.’În familiile regale, câinii au avut o prezență importantă, fiind nu doar animale de companie, ci și simboluri ale statutului social și afecțiunii personale. Alături de companie, câinii ofereau bucurie și alinare în viața stăpânilor lor, adesea trăită în izolare. Câinii erau prezenți la evenimente sociale și ceremonii, contribuind la imaginea publică a monarhilor.

În existența membrilor familiei dinastice a României, prezența câinilor a fost remarcată și imortalizată în numeroase fotografii de epocă. Este știut că o rasă de câini unanim agreată era cea cunoscută sub numele de ‘Cavalier’ (Cavalier King Charles Spaniel).

Câinii rasei erau deosebit de afectuoși și puternic atașați de stăpânii lor. În afara acestei rase, Regina Maria era strâns atașată de rasa de ogari Barzoi (câine iute, rapid în limba slavonă).
Preluând de la bunica sa dragostea pentru câini, Regele Mihai era pasionat deopotrivă de ciobănescul german, dogul german, Saint-Bernard și cockerul – spaniel. Despre câinii Reginei Ana se știe că ultimii rămași în Elveția aparțineau rasei Chihuahua.

Cele patru mărci poștale ale emisiunii ilustrează sugestiv sentimentele de atașament și dragoste ale membrilor Casei Regale a României față de cele mai devotate animale prezente la curtea regală. Regele Ferdinand I (marca poștală cu valoarea nominală de 3 Lei), Regina Maria (marca poștală cu valoarea nominală de 6,50 Lei), Regele Mihai I (marca poștală cu valoarea nominală de 11 Lei) și Regina Ana (marca poștală cu valoarea nominală de 14 Lei), apar în imaginile mărcilor poștale, în ipostazele surprinse de fotografii vremii, alături de animalele lor preferate. Fără a avea intenția de a evidenția în mod deosebit rasele canine imortalizate, mărcile poștale ale acestei emisiuni creează o atmosferă emoționantă și dovedesc ceea ce este acceptat în unanimitate: ‘Câinele este cel mai bun prieten al omului.’
Plicul ‘prima zi’ reproduce o fotografie cu o imagine definitorie în care câinele de companie este flancat de Regina-mamă Elena și Regele-copil Mihai I.

Prin accesarea codului QR de pe minicolile cu timbre veți descoperi povestea emisiunii filatelice Devotament regal.
Romfilatelia mulțumește reprezentanților Bibliotecii Academiei Române, Casei Regale a României, Muzeului Național Peleș și Arhivelor Naționale ale României pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de joi, 24 iulie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/
Comunicat de presă – Romfilatelia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *