Tradiționala emisiune filatelică – Europa 2025. Descoperiri arheologice naționale

Social

Tradiționala emisiune cu tematica EUROPA are pentru anul 2025 ca subiect impus: Descoperiri arheologice naționale. În colaborare cu specialiști ai domeniilor istorie și arheologie, pentru emisiunea filatelică, ce va fi introdusă în circulație de Romfilatelia, marți, 29 aprilie a.c. și compusă din 2 mărci poștale, un plic ‘prima zi’, 1 bloc filatelic dantelat și o mapă filatelică specială în tiraj limitat, au fost alese trei artefacte expuse în spațiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane din orașul Deva. Provenind din perioada secolelor II-III d.Hr., de colonizare a Daciei de către romani, artefactele sunt apreciate ca piese inedite, de valoare istorică deosebită.

Mărcile poștale reproduc imagini ale obiectelor descoperite cu ocazia săpăturilor arheologice de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa (capitala provinciei romane Dacia), în anul 1973 și în necropola de est din comuna Vețel, județul Hunedoara 1967. Este vorba de exponatele cu denumirile Gorgona Meduza (marca poștală cu valoarea nominală de 5 Lei) și Răpirea Europei, de către Zeus metamorfozat în taur (marca poștală cu valoarea nominală de 25 Lei).

Gorgona Meduza, o aplică din bronz aurit, redă fizionomia unei creaturi mitologice, Gorgona (femeia cu ‘privirea ucigătoare’) cu numele Meduza (stăpâna), care ar fi fost înzestrată cu puteri supranaturale datorate privirii ei care putea ucide pe oricine s-ar fi apropiat de ea. Se spune că ar fi fost omorâtă de eroul grec Perseu care i-a păstrat capul ca armă de temut (Ochii Gorgonei îndreptați către dușmani îi transformau în stană de piatră.

Artefactul Răpirea Europei (Europa, de la care s-a împrumutat numele continentului, era fiica regelui fenician Agenor) a fost catalogat ca un element decorativ ce a aparținut unei construcții funerare romane. Sculptat în piatră, reproduce în cercul unei coroane împletite din ramuri înfrunzite, silueta Europei purtată pe spatele unui taur (Zeus), care, conform relatărilor mitologice, a dus-o pe insula Creta.

Gorgona Meduza și Răpirea Europei au fost expuse cu ocazia Expoziției ‘Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane’, găzduită de Muzeul Național de arheologie din Madrid (septembrie 2021 – februarie 2022) și s-au bucurat de intersul și aprecierile specialiștilor și marelui public.

Plicul ‘prima zi’ reproduce imaginea unui exponat denumit după numele zeului Mithras, întâlnit în mitologia Persiei. Dăltuit în piatră, Relieful Mithraic redă scena uciderii ritualice a unui taur, de către zeul persan. Personajele prezente în ansamblul sculpturii se referă la Soare, Lună și cele două echinocții (de primăvară și toamnă). Boneta frigiană purtată de Mithras se regăsea și la triburile traco-getice. Artefactul a fost descoperit în anul 1723, la castelul medieval Teleki din satul Doștat, județul Alba.
Prin accesarea codului QR de pe minicolile de timbre, veți descoperi povestea emisiunii EUROPA 2025. Descoperiri arheologice naționale.

Romfilatelia mulțumește domnului Dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific și conducerii Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Emisiunea este disponibilă de marți, 29 aprilie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *